НОВОСТИ

Ромић: Обраћањем Шмита у СБ направљен највећи преседан у историји УН

02/05/2024

Обраћањем нелегитимног и нелегалног високог представника у БиХ Кристијана Шмита, направљен је највећи преседан у историји Уједињених нација, рекао је савјетник предсједника Републике Српске, Марко Ромић за РТРС.

 

 

У свом обраћању Кристијан Шмит је показао да не познаје регуле, каже Ромић, те да их управо он и крши.

Ромић је истакао да Бошњаци и неспорна питања, праве спорним унутрашњим уређењем БиХ.

Стављањем резолуције о Сребреници на хитну Сједницу савјета безбједности Уједињених нација, истиче Ромић, ситуација у БиХ је кулминирала.

– Страшно је да се лице које се лажно представља, да се обраћа на тако важном и битном догађају – наводи Ромић.

Коментаришући амбасадора БиХ при Сталној мисији УН Златка Лагумџију навео је да  је учинио нешто што се зове злоупотреба службеног положаја, што је, како каже, кривично дјело.

– Лагумџију штити његов имунитет и позивање на радне обавезе. Ми врло добро знамо да он не може да дјелује самоиницијативно, да мора имати јасна упутства Предсједништва БиХ и упутсво Министарства спољних послова – поручује Ромић.

Наводи да је ту виђена потпуна злоупотреба овлашћења и прекорачење овлашћења министара спољних послова.

– Српски народ није никада бјежао од одговорности да се десио на неком мјесту страшни злочин. То и јесте један стравичан злочин који се догодио али да не можете да га подводите под термине који се наводе, а то је термин геноцида – истиче Ромић.

Ромић је рекао да је врло важно да се обраћањем српског члана Предсједништва БиХ, Жељке Цвијановић, чуо глас Републике Српске јер се ту може лоцирати проблем у БиХ, те каже да се проблем налази у политичком Сарајеву.

– Проблем је у политичком Сарајеву које БиХ доживљава као своју земљу, а не као земљу три народа. Политичко Сарајево Републику Српску доводи до егзистенцијалне кризе – навео је Ромић.

Ромић је поручио да политичко Сарајево неће успјети да креира државу каквом је они виде.

– Усвајањем резолуције о Сребреници постигао би се најснажнији аргуметнт против постојања дејстонске БиХ – каже Ромић.

Савјетник предсједника Српске поручио је да се Република Српска залаже за слово Дејтонског мировног споразума.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести