НОВОСТИ

Рунић: Циљ резолуције о Сребреници – стигматизација Срба

17/04/2024

Циљ најављене резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН је стигматизација српског народа, без обзира на то гдје живи, па тако и оног у Федерацији БиХ, рекла је начелник општине Дрвар Душица Рунић.

Циљ најављене резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН је стигматизација српског народа, без обзира на то гдје живи, па тако и оног у Федерацији БиХ, рекла је начелник општине Дрвар Душица Рунић.

 

– Нама Србима који смо мањина у ФБиХ јасно ће ставити до знања да нам нема мјеста у Федерацији ако штитимо интересе националне политике, баштинимо културу и обичаје српског народа – нагласила је Рунићева.

 

Она је поручила да су Срби опстали у тешким и изазовним временима и да ће опстати и убудуће.

 

– Малобројним Србима у ФБиХ одавно је већ јасно да нисмо добродошли. Остали смо и опстали након Другог свјетског рата бранећи огњишта, остајемо и сад – рекла је Рунићева за Срну.

 

Она је упитала која и каква демократија ретроактивно покушава да казни слободарску и независну политику српског народа?

 

– Данашња поларизација свијета је пуна апсурда и непоштења. Да им је заиста стало до мира у свијету не би отварали трећину вијека старе теме или би исто тако ретроактивно могли разматрати резолуције о геноциду из Другог свјетског рата, па би причали сами о себи – рекла је Рунићева.

 

Бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Предсједништва БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је прије девет година Русија ставила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

 

Приједлог резолуције о Сребреници, упркос противљењу Републике Српске, требао би се наћи на дневном реду Генералне скупштине УН почетком маја.

 

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште. Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом мјесту.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести