НОВОСТИ

Рунић: Српски пензионери у ФБиХ потпуно деградирани

25/10/2023

Српски пензионери у Федерацији БиХ су потпуно деградирани, јер су изостављени из помоћи ресорног федералног министарства, као и помоћи ЕУ за БиХ с циљем ублажавања негативног социо-економског утицаја енергетске кризе, изјавила је начелница општине Дрвар Душица Рунић.

Рунићева је навела да су српски пензионери који живе у повратничким општинама остали ускраћени за помоћ коју федерално Министарство рада и социјалне политике реализује кроз Програм утрошка средстава са позиције текућег трансфера другим нивоима власти и фондовима, као и подршке ЕУ за БиХ.

 

– Пензионери са пребивалиштем у ФБиХ, а који су корисници Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске према посљедњем упутству наведеног министарства не могу поднијети захтјев. Република Српска је овај програм већ имплементирала током септембра, а ни тамо нису могли поднијети захтјев због тога јер им је пребивалиште у Федерацији – рекла је Рунићева Срни.

 

Она је нагласила да је ово потпуна деградација српских пензионера у ФБиХ и злоупотреба вакуума у ентитетским прописима, јер им се, осим што су усмјерени на добијање сразмјерних пензија које најчешће не достижу ни до минималне, сад ускраћује право на помоћ коју добијају сви други.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести