НОВОСТИ

Састанак са Дудаковићем у Бихаћу: Бећировић ставио прст у око породицама убијених Срба

07/08/2023

Денис Бећировић, бошњачки члан Предсједништва БиХ, састао се у Бихаћу са бившим командантом Петог корпуса Армије РБиХ, оптуженим за ратни злочин, Атифом Дудаковићем, којем је “одао признање за допринос у борби за одбрану БиХ”, што је наишло на огорчење у Српској, одакле је, између осталог, поручено да он ставља прст у око породицама убијених Срба.

 

 

Бећировића, који прима плату из буџета који пуне сви грађани БиХ, то није спријечило да се састане са Дудаковићем, који је, са још 15 припадника и команданата Петог корпуса, оптужен за злочине над српским цивилима и војницима на подручју Крајине, а оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије доби, као и војника који су се предали или заробљени, преносе Независне.

Бећировић каже да су борци Петог корпуса, који је назвао “славним”, “часно бранили државу БиХ”, те наводи да је Дудаковић “дао огроман допринос и у постратној изградњи одбрамбеног система БиХ”.

Виктор Нуждић, в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, сматра да састанак Бећировића са Дудаковићем у Бихаћу показује да злочинци над Србима имају подршку бошњачке власти.

“Јасно је каква се порука шаље Србима када Бећировић каже да је Атиф Дудаковић дао огроман допринос за одбрану земље, а истовремено му се суди за смрт више стотина Срба, за паљење и уништавање српске имовине”, рекао је Нуждић, који сматра да је процес против Дудаковића пред Судом БиХ обична фарса, а ово је само њен наставак.

Бранимир Којић, предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, казао је да је Бећировић састанком са Дудаковићем послао поруку Србима да не би презао од нових ратних сукоба, а породицама српских жртава да нема ни трунку саосјећања за њихове убијене.

“Бећировић је показао какву БиХ жели, а то је држава у којој се оптуженици представљају као хероји, у којој би Срби били грађани другог реда, у којој српска жртва не би смјела бити ни споменута”, оцијенио је Којић.

Којић је истакао да је Бећировић још само требао рећи да ће Дудаковић бити ослобођен за ратне злочине над српским цивилима и војницима на подручју Крајине, за шта га оптужница терети, мада је, како је нагласио, свима јасно да га Суд БиХ неће осудити, “да ли због динамике суђења која би била много бржа у Танзанији, Малију или Етиопији, него у оваквој накарадној заједници званој БиХ”.

Божица Живковић Рајилић, предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске, изјавила је да Бећировић састанком са Дудаковићем показује да велича ратне злочинце над Србима и негира српске жртве.

“Ово је јасна порука свима да у Сарајеву величају злочинце над Србима, да им Срби сметају, да нису добродошли у БиХ, док се злочинци над Србима слободно крећу”, рекла је Рајилићева.

Мирослав Вујичић, посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ, изјавио је да понашање Бећировића и његово величање Дудаковића представља прст у око породицама Срба убијених у акцијама које је водио овај некадашњи командант Петог корпуса Армије РБиХ.

“Оваквим својим понашањем Бећировић само досољава ране породицама страдалих Срба и изазива националну мржњу у БиХ”, рекао је Вујичић, те додао да је Бећировић сусретом и сликањем са Дудаковићем показао да је у политици екстремнији од лидера СДА Бакира Изетбеговића.

Милан Петковић, посланик Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ, изјавио је да је Дудаковић већ одавно требало да буде на издржавању затворске казне, а не на слободи и у позицији да савјетује Бећировића.

“Да у БиХ истрага за ратни злочин не траје 30 година, Дудаковић би сада био на издржавању казне затвора. Нажалост, чак и када је подигнута оптужница, Суд БиХ је одбио приједлог за одређивање притвора, вјероватно како би са слободе могао да савјетује Бећировића како да настави путем на коме је он био”, рекао је Петковић.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић нагласио је да у скорије вријеме није чуо теже и опасније ријечи, које су већа пријетња стабилности и миру у БиХ од изјаве Бећировића о “часној борби” Дудаковића.

Нешић је казао да не зна је ли Бећировићев систем вриједности часна команда: “Пали, пали! То је српско и тамо их више никада неће бити!”, или је мислио на ону: “Нека пали све редом!”, или под чашћу сматра наређење: “Стријељај на лицу мјеста!”

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести