НОВОСТИ

Шмит ће бити позван да свједочи

07/12/2023

Кристијан Шмит биће позван да свједочи у процесу који се води против предсједника Републике Српске Милорада Додика. Као свједоци појавиће се и представници Србије и Хрватске као уговорене стране Дејтонског мировног споразума.

 

 

Када је ријеч о Шмиту, сасвим је логично да се појави јер га је Тужилаштво у оптужници поменуло најмање десет пута, каже за АТВ Горан Бубић. Да ли ће се Шмит појавити требало би да одлучи Суд.

“Биће релевантна одлука суда да ли прихвата одлуку или не, ако то прихвати има он има обавезу да се позове на суд, чујем да је он јуче поручио адвокатима да би он другачије бранио, нисам га схватио, на шта је мислио, али ја њему савјетујем да прочита Дејтонски мировни споразум и прије тога дјело Петра Кочића ‘Јазавац пред судом'”, рекао је Горан Бубић, адвокат предсједника Републике Српске.

Најбоље ће се тада вијести ко се у овом процесу прерачунао сматра одбрана. Суђење би кажу се могло да се  врати као бумеранг онима који су га иницирали. Kо га је именовао, ко му је дао овлашћења само су нека од питања на које би Шмит требало да одговори.

“Ми имамо право у судници доказивати да нема овласти, позвати Кристијана Шмита као свједока, он нам је крунски свједок мора објаснити од куд му те овласти ко га је именовао”, истиче Анто Нобило, члан тима одбране предсједника Српске.

На та питања Шмит је донекле одговорио након питања АТВ-а. Одговарајући на наше питање рекао је да  о именовању има потврду ПИК-а, очигледно заборављајући да ПИК није Дејтонска категорија и нема правног овлашћења да именује новог високог представника.

Остале Вијести