НОВОСТИ

Шмит потврдио да није потврђен у Савјету безбједности

06/12/2023

Неизабрани странац Кристијан Шмит данас је и сам потврдио да је управо њемачки туриста у БиХ који није потврђен у Савјету безбједности и нема легитимитет високог представника.

 

 

Новинар АТВ-а га је данас на конференцији за медије упитао гдје му је сагласност Савјета безбједности УН-а који именује високог представника, а који Шмит нема.

Шмит је на то одговорио да има потврду ПИК-а, очигледно не знајући да ПИК није Дејтонска категорија и нема правног овлашћења да именује новог високог представника.

“Питање није да ли је мене неко потврдио или није. Ја сам на исправан начин именован, именован сам исправно зато што тијело које именује високог представника јесте Вијеће за имплементацију мира. Они су добили приједлог од кабинета бивше канцеларке Њемачке Ангеле Меркел и ја сам именован у јуну или јулу 2021. године”, рекао је Шмит на питање нашег новинара.

Поставља се питање какве везе са именовањем високог представника у БиХ имају ПИК и њемачки канцелар.

ПИК као самоименована група земаља и организација без повеље и овлашћења било које међународне институције нема никакав правни субјективитет нити овлашћења да именује високог представника јер такво овлашћење мора почивати на праву.

Једини могући извори овлашћења за именовање високог представника су Дејтонски споразум и Савет безбедности УН, а таква овлашћења ПИК-у нису дали ни Дејтонски споразум нити Савет безбедности УН.

Шмит би требао да зна да потписнице Анекса 10 Дејтонског споразума бирају високог представника, а Савјет безбједности УН га потврђује, али се ни једно ни друго није десило у његовом случају.

Остале Вијести