НОВОСТИ

СНСД излази на изборе; Владајућа коалиција договорила да свака странка самостално одлучи

21/05/2024

Одлука је кажу била тешка, али и одговорност велика да не допусте опозицији да по сценарију политичког Сарајева и појединих страних амбасада изазову немире и скрнаве Републику Српску.

 

 

Након састанка владајуће коалиције Предсједништво СНСД-а потврдило је да ће ова странка изаћи на изборе. Подсјећамо да приједлог власти да ниједна политичка партија у Српској не изађе на изборе по наметнутим правилима Кристијана Шмита, опозиција није прихватила.

– Након што је опозиција одбила да одлука о изласку односно неизласку на изборе по наметнутим правилима ЦИК буде консензус политичких партија из Српске, алтернативе није било – каже лидер СНСД-а Милорад Додик.

Странке владајуће коалиције приморане су да пријаве изборне листе како би, каже, спријечиле опозицију, политичко Сарајево и странце да реализују свој сценарио.

– Ово је одлука коју морамо донијети. Било је различитих мишљења. И даље тврдим да нисмо требали да идемо на изобре и да покушамо да изборимо наш статус који одржава сувереност Репбулике Српске и да је то суштина односа и разлика које имамо са другом страном – рекао је Додик.

На Изборни закон Српске, тврде у владајућој колицији, опозиционе странке нису ни рачунале, јер за њега нису ни гласали у Скупштини. Тако је, сматрају, план био да преузму власт и са странцима направе хаос у Српској.

– Одговорни смо људи. Не можемо да допустимо нереде у Републици Српској. Не можемо да допустимо опозицији да преузме општине без воље народа и послије тога ратује са нама и у тим општинама расписујемо изборе по нашем закону – додаје предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Излазак на изборе није признавање никаквих Шмитових правила, тврди Додик. Каже да и даљу одлуке нелегалног високог представника остају неприхватљиве. Српска наставља са усвајањем свог Изборног закона. Сматра да опозиција то не види као национално питање.

– Они су ти који покушавају да се више оправдају центрима моћи у Сарајеву, Шмиту и другима, него што желе да воде дијалог. Они сматрају да се дијалог може водити са неизабраним странцима, али не и са политичким актерима који су институционално добили подршку народа. Ми ћемо побједити јер водимо реалну политику политику Републике Српске – истакао је Додик.

У владајућој коалицији предвиђају да Изборни закон Републике Српске док прође процедуре неће ступити на снагу ни за мјесец и по. Тренутно о њему треба да одлучује Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа. Не буде ли сагласности иде на Уставни суд Репбулике Српске.

– Никада нећемо прихватити Кристијана Шмита. Са друге стране, имамо ситуацију да ће опозиционе странке, које представљају мањинску вољу народа, искористити ову ситуацију, те не смијемо локалне заједнице и њихову судбину препустити онима које не занима интереси Републике Српске. Занимају их интереси страних налогодаваца који не желе ништа добро Републици Српској – изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести