НОВОСТИ

Шпирић: Положај Републике Српске на међународном плану све јачи

21/08/2023

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић тврди да је положај Републике Српске на међународном плану све јачи упркос унутрашњим и спољним настојањима да се уруше њене институције и компромитује руководство.

 

– Сви који сумњају у стабилност и самоодрживост Републике Српске и нису свјесни њене опстојности, не виде чињенице да су и Српска и њен предсједник Милорад Додик пожељни сарадници за оне који су озбиљни политички партнери, а не политиканти – оцијенио је Шпирић.

 

Шпирић је истакао да је, упркос разним подметањима, Република Српска чврсто опредијељена за европски пут БиХ, али који не потире њен значај и суштину њеног постојања.

 

– Додик није против разговора и договора, али је жестоко против потирања Републике Српске и нема сумње да иза таквог става стоје сви њени грађани – категоричан је Шпирић.

 

Он је нагласио да ће вријеме врло брзо показати да ли је политичка елита у Сарајеву, подржана изјавама опозиције из Републике Српске, научила нешто из глобалних преслагивања и унутрашњих неслагања.

 

– Нажалост, опозиција у Републици Српској још није у фази да скине пелене које заударају на унитаризам. Од њих у оваквој фази не очекујемо да ишта схвате, али политичко Сарајево треба да се окрене конкретним активностима и што прије сједне за сто да рјешавамо проблеме – сматра Шпирић.

 

Он је указао да процес судског прогона предсједника Српске представља процес изградње самосталности Републике Српске, иако политичко Сарајево у то тешко може да повјерује.

 

– Међутим, наш народ је одавно рекао да је тријежњење много теже од пијанства. Очекујем да ови који су опијени пустим обећањима, у виду санкција и притисака, што прије трезвено сагледају актуелни политички тренутак. Крајње је вријеме – констатовао је Шпирић за Срну

Остале Вијести