НОВОСТИ

Шпирић: Заказивање хитне сједнице јефтин трик бошњачких делегата за повратак

29/05/2024

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је да измјене Пословника о раду овог дома неће бити усвојене на хитној сједници заказаној за понедјељак јер не постоји воља делегата клубова српског и хрватског народа и да је заказивање хитне сједнице јефтин покушавај повратка бошњачких делегата у скупштинске клупе.

 

 

Шпирић је предложио бошњачким политичарима да прихвате дијалог који се нуди из Републике Српске и рекао да је одлука о деблокади Дома народа на онима који су и блокирали његов рад.

– Добро би било да Бошњаци покажу спремност за дијалог о свим отвореним питањима, па и о питању Уставног суда. Добро би било да се воде расправе у оквиру оба дома Парламентарне скупштине – рекао је Шпирић и додао да се стиче утисак да бошњачки политичари увијек чекају рјешења са стране, што је најгоре за БиХ.

Он је подсјетио да је од 18. марта Дом народа у пуној блокади.

– Када ће се они вратити, остаје да видимо. Иако ће сједница, хитна, бити одржана у понедјељак, Дом народа и даље остаје у блокади –  рекао је Шпирић.

Он је подсјетио да је редовна сједница овог дома, прекинута 18. марта, јер су делегати из реда бошњачког народа напустили сједницу након што је изгласано да се Приједлог закона о Уставном суду БиХ нађе на дневном реду.

Шпирић је додао да је предсједавајући овог дома Кемал Адемовић искористио пословничку могућност да Клуб делегата из реда бошњачког народа затражи хитну сједницу, како би се разматрале измјене Пословника о раду Дома народа.

Шпирић је навео да се предложеним измјенама Пословника тражи да се након заказивања хитне сједнице материјали прослиједе Уставноправној комисији, јер хитна сједница подразумијева одлучивање без мишљења надлежних комисија.

– Они траже да се прије хитне сједнице одржи Комисија, што делегитимише хитну процедуру. Ово је јефтин покушај повратка у посланичке клупе – рекао је Шпирић.

Шпирић је поновио да до измјена Пословника сигурно неће доћи и да то захтијева много припрема, радних група и консултација.

Остале Вијести