НОВОСТИ

“Српска има међународне пријатеље захваљујући одговорној политици Додика и њеног руководства”

27/07/2023

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара и члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да Република Српска има пријатеље у региону, Европи и свијету, који своју помоћ и подршку не условљавају, препознајући исправност политике предсједника Милорада Додика и руководства Српске.

 

Кошарац је поздравио наставак пројекта подршке Владе Мађарске пољопривредном сектору Републике Српске кроз набавку пољопривредне механизације.

 

– Захваљујући добрим односима предсједника Додика и мађарског премијера Виктора Орбана, те подршци Владе Мађарске, нашим пољопривредницима су омогућене субвенционисане набавке пољопривредне механизације. Ријеч је капиталном пројекту за унапређење пољопривредне производње и јачање њене конкурентности на тржишту – поручио је Кошарац.

 

Истакао је да су неутемељене и крајње тененциозне тврдње о међународној изолацији Републике Српске.

 

– Такве инсинуације у правилу долазе са Запада, од појединих трећеразредних европских и америчких званичника, који чак не презају ни од уцјена нити од пријетњи. Њихов циљ је да различитим условљавањима и по сваку цијену политички дисциплинују предсједника Српске Милорада Додика и њено руководство – нагласио је Кошарац.

 

Према његовим ријечима, руководство Републике Српске води одговорну политику, базирану на поштовању Устава и Дејтонског споразума, те стварању услова за бољи живот сваког човјека.

 

Кошарац је истакао да је стабилизација прилика и јачање регионалне сарадње императив за Републику Српску, о чему свједоче и посљедњи у низу састанака Додика са предсједницима Србије Александром Вучићем и Хрватске Зораном Милановићем.

 

– Републику Српску и Србију вежу добре и братске везе, које континуирано јачају захваљујући одличним односима Додика и Вучића. То ће бити потврђено и на предстојећој заједничкој сједници влада Српске и Србије, као и заједничком обиљежавају Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у акцији “Олуја” 4. августа у Приједору – навео је Кошарац.

 

Истакао је да је Република Српска постала препознатљив партнер и у глобалним оквирима међу државама које поштују дејтонско уређење БиХ и уважавају унутрашњи договор два ентитета и три конститутивна народа, без страног интервенционизма.

 

– Такву позицију Република Српска има захваљујући политикама њеног руководства и предсједника Додика, који традиционално има пријатељске везе и комуникацију са предсједником Русије Владимиром Путином, мађарским премијером Виктором Орбаном, као и партнерство са званичницима Кине, Израела, Азербејџана и Турске – закључио је Кошарац.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести