НОВОСТИ

“Српска изложена бројним притисцима, потребна заштита из Србије”

02/04/2024

Република Српска је изложена бројним притисцима и пријетњама, упозорили су из Покрета “Ми снага народа”, предвођеног Бранимиром Несторовићем.

 

 

Због пријетњи упућених предсједнику Републике Српске Милораду Додику изразили су оштар протест и захтјев да се Србија, као један од гараната Дејтонског споразума, званично успротиви његовом кршењу.

Иста она америчка администрација која Србији отима Косово и Метохију, сада инсистира на укидању банковних рачуна званичницима Српске, каже Александар Павић из овог покрета. Додаје да најаве хапшења предсједника Српске Милорада Додика нису без основа.

– Ми знамо да су те пријетње врло реалне. Имамо информације да су Британци већ позиционирали Гурке, а ми знамо шта значи кад Британци негдје шаљу Гурке, значи да се спремају за неке специјалне операције. Ми се искрено надамо да то не подразумијева покушај отмице предсједника Републике Српске, јер то би увело читав наш регион у хаос – каже Павић.

Из Покрета упозоравају да Србија мора да стане у заштиту Републике Српске јер би се њеним падом, осим Косова, отворио и проблем Војводине, гдје већ дјелују снаге које би да је отцјепе.

– Све ово што се догађа далеко је од наивног. Нама пријете јако велике опасности. Ми сматрамо да треба урадити оно што је урадио Милорад Додик. Једноставно, прекинути контакте са Западом један временски период, учврстити националну кохезију, све снаге које се залажу за очување нашег народа и потражити помоћ наших пријатеља, јер видимо да постоји испружена рука у облику БРИКС-а – рекао је Несторовић.

Да су евидентни покушаји да се Додик искључи из политичког живота, нагласио је посланик Бранко Лукић. Оцијенио је да они који стоје иза ових притисака рачунају да би, ако би уклонили Додика, успјели развластити Српску.

– Морамо да имамо конкретне кораке на који начин да помогнемо Републици Српској. Прије свега, тражићемо, уколико то буде и став предсједника Додика, да се Додик обрати Скупштини Републике Србије и да изнесе на који начин он очекује да му Србија помогне – каже Лукић.

Представници покрета “Ми снага народа” предлажу и заједничко засједање Скупштина Српске и Србије. Упозорили су и на опасност од приједлога нове резолуције о Сребреници, која је усмјерена на укидање Републике Српске.

Остале Вијести