НОВОСТИ

Старовић: И амбасадорка Бугарске гласала супротно налогу премијера

29/05/2024

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић изјавио је да се, након амбасадора БиХ у УН Златка Лагумџије који је цијелу кампању за усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН водио без одобрења Предсједништва БиХ, сада види да је и амбасадор Бугарске у Њујорку гласала супротно налогу премијера сопствене државе.

 

Немања Старовић (Фото:TANJUG)

Немања Старовић (Фото:TANJUG)

 

– Наравно, нико на Западу не види проблем у феномену “одметнутих амбасадора” и неће се критички осврнути на то, јер виши циљ дјеловања против српске државе и народа по ко зна који пут оправдава свако средство – навео је Старовић на платформи Икс.

Он је оцијенио да се у овом случају се крије и шире значење, јер на толико очигледан начин приказује крајњи исход ка којем води недемократски либерализам, у који већи дио Европе срља.

– Када спољнополитичке одлуке почну да доносе постављени амбасадори супротно ставовима, уставима овлаштених и вољом народа изабраних органа, ту не преостаје ни Д од демократије – поручио је Старовић.

Према његовим ријечима, исти је случај често и са различитим “независним” регулаторним тијелима чије се одлуке претпостављају одлукама демократски изабраних органа.

– Штитећи либералне догме сузбијањем демократије на концу ћемо остати и без демократије и без слободе – указао је Старовић.

Бугарски премијер Димитар Главчев упутио је сталној представници Бугарске у УН Лачезари Стоевој писмо у којем је од ње затражио да буде уздржана током гласања у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сребреници, пишу Факти.

Стоева је одбила захтјев премијера и гласала за резолуцију, чији је Бугарска била и коаутор, наводећи да Бугарска не може у посљедњем тренутку да промијени став, а прије свега зато што би то утицало на репутацију те земље.

Истраживачки сајт Бирд објавио је документе из којих се види промјена става Софије након разговора предсједника Србије Александра Вучића и бившег бугарског премијера Бојка Борисова.

Коментари

0

Пошаљи коментар

Остале Вијести