НОВОСТИ

Стевандић: Цвијановићева објективно о стању у БиХ, проблем су Лагумџија и Шмит

02/05/2024

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је за да Генерална скупштина УН није релевантно мјесто за било какву расправу о БиХ, већ Савјет безбједности, гдје се и обратила српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић, која је изнијела објективно стање без вријеђања и омаловажавања било кога у БиХ.

 

 

– /Амбасадор БиХ при УН/ Златко Лагумџија и Кристијан Шмит бавили су се вријеђањем Републике Српске, а не проблемима БиХ. Њихово понашање и јесу проблеми БиХ – нагласио је Стевандић.

Он је указао да се сада види да нема консензуса ни када је ријеч о резолуцији о Сребреници, која се припрема у УН, а чији је заговарач Лагумџија и који наступа без претходно утврђеног става у Предсједништву БиХ као једином релевантном мјесту за вођење спољне политике.

– Нема консензуса ни усаглашеног става БиХ у чије име се она предлаже, а то је кршење Устава БиХ. Резолуција је подметнуто какавичје јаје и спонзорисано од оних који желе немире у БиХ. Послије говора Цвијановићеве, онима који су били у недоумици, многе ће ствари бити јасније – рекао је Стевандић за Срну.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић је у обраћању Савјету безбједности УН указала да у БиХ тренутно постоји неколико великих изазова по мир и стабилност у БиХ, а већину користе у разним манипулацијама и иницирају страни и домаћи политички актери који настоје да “поново напишу” Дејтонски споразум, Устав БиХ, законе БиХ и међународно право.

Представници Русије заказали су ванредну сједницу Савјета безбједности како би упозорили да је БиХ на ивици оружаног сукоба, али и због тога што је амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија без сагласности покренуо причу о резолуцији о Сребреници.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести