НОВОСТИ

Стевандић: Да ли је почињени злочин препорука за чланство у НИП-у?

14/11/2023

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је скандалозно то што су осумњичени за ратне злочине над српским цивилима у Јошаници Ферид Буљубашић и Ахмет Сејдић изабрани за чланове Надзорног одбора компаније “УНИС-Гинекс” из Горажда која производи оружје.

 

 

– Још скандалозније је то да се ова компанија бави намјенском индустријом. Постављам питање зашто осумњичени за ратне злочине над српским цивилима могу бити дио руководства фирме која се бави хемикалијама, убојитим средствима, муницијом и гранатама? – упитао је Стевандић.

Осим што је Сејдић био бивши командант такозване Прве славне вишеградске бригаде и такозвани херој одбране Горажда, Стевандић указује и да је симптоматично то да је ове године постао члан странке Народ и правда /НиП/.

– Да ли је злочин препорука да неко постане члан НиП-а Елмедина Конаковића или препорука за чланство у Надзорном одбору компаније која производи оружје? – упитао је Стевандић.

Он је подсјетио да су након скандалозне одлуке Владе Федерације БиХ у септембру ове године осумњичени за ратне злочине над Србима у Јошаници Буљубашић и Сејдић постављени за вршиоце дужности чланова Надзорног одбора “УНИС-Гинекса” из Горажда, саопштено је из Народне скупштине Српске.

– Послије два мјесеца награђени су избором у Надзорни одбор “УНИС-Гинекса”, компаније чијих је 51 одсто дионица у власништву државе, а 49 одсто су јавно уписане дионице – навео је Стевандић.

Суд БиХ потврдио је 22. септембра оптужницу против Ферида Буљубашића, Ахмета Сејдића и још 11 лица за ратни злочин почињен над српским цивилима у Јошаници код Фоче 1992. године

Злочин у Јошаници почињен је на Никољдан, 19. децембра 1992. године, када је на монструозан начин убијено 56 Срба, међу којима 23 жене и троје дјеце.

Коментари

0

Пошаљи коментар

Остале Вијести