НОВОСТИ

Стевандић: Додик не кочи европске процесе, већ странци

16/02/2024

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да предсједник Републике Српске Милорад Додик не кочи европске процесе и да договори постигнути између партнера у власти на нивоу заједничких институција у БиХ пропадају након страних и интервенција америчког амбасадора Мајкла Марфија.

 

 

Ми се договоримо и онда се тај разговор развали – констатовао је Стевандић.

Негирајући наводе из јучерашњег саопштења Амбасаде САД у БиХ у којем је оптужен Додик да кочи европски пут, Стевандић је подсјетио да је предсједник Српске био све договорио са партнерима из Федерације БиХ, али да је потом амерички амбасадор рекао да то не важи.

– Како ће ту бити крив Милорад Додик? Ја сам коалициони партнер господина Додика и он је предсједник највеће политичке партије и под највишим притисцима које је имао доносио је прилично рационалне одлуке – истакао је Стевандић.

Он је рекао да је био на много састанака са партнерима из ФБиХ и да је навикао на то да се оно што је договорено и објављено не оствари.

Стевандић очекује да ће на наредном састанку партнери у власти на нивоу заједничких институција БиХ, који би требало да буде у Мостару, подвући црту за оно што је договорено на претходном састанку у Сарајеву и приближити се ономе што је договорено у Лакташима.

– Јер што више имамо договорених и усаглашених ствари, европски пут ће бити ближи – рекао је Стевандић за Н1.

Он је истакао да разумије да свако жели да извуче што више у разговорима, али да је интерес брзо приступање ЕУ и отварање преговора зато што је то превенција будућих сукоба у БиХ.

– То је тренутно најважније и ако треба на том путу да се прогута нека жаба, ми смо спремни да је прогутамо. Нисмо спремни да нама сервирају гутање жаба, а себи пудинг, то је немогуће. Или сви радимо, а не само Република Српска – рекао је Стевандић, који је и предсједник Народне скупштине Српске.

Стевандић је најавио да ће на састанку у Мостару поново тражити да се оно што се договори и потпише како то не би нико могао да поквари, ниједан амбасадор, странац, нити било ко.

Остале Вијести