НОВОСТИ

Стевандић позвао стране судије да напусте Уставни суд БиХ

26/12/2023

Поднесите оставке у складу са Уставом БиХ, стоји то у писму које је предсједник Парламента Републике Српске упутио страним судијама у Уставном суду БиХ.

 

 

Тренутно су препрека европској будућности БиХ. Зато би оставком, поручује Ненад Стевандић, олакшали политичким представницима да испуне један од приоритета за приступ Европској унији, који се односи на реформу Уставног суда.

“Европски савјет је у својим закључцима, усвојеним на састанку одржаном 14. и 15. децембра 2023. године, навео да ће отворити преговоре о приступању са БиХ након што се постигне потребан степен усклађености са критеријумима за чланство и позвао је Европску комисију да најкасније у марту 2024. године обавијести Европски савјет о оствареном напретку како би могао донијети одлуку”, каже Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Уколико странци не поднесу оставке, сносиће одговорност за произвођење кризе у БиХ. Јасно је, каже предсједник Скупштине, да БиХ не може да функционише прегласавањем судија из Српске.

“Као што вам је познато, ми у Републици Српској сматрамо да БиХ, што се тиче високог представника је испунила ту агенду, јер нема легално изабраног високог представника. Остаје да и судије Уставног суда, који нису држављани БиХ поднесу оставке и не буду у Уставном суду земље које нису држављани”, истиче Стевандић.

Од наредне године у Уставном суду неће бити ниједног судије из Српске. Став представника Српске је да Република неће именовати двојицу судија у крњи Уставни суд БиХ све док не буде донесен закон о Уставном суду и окончан мандат страних судија.

Остале Вијести