НОВОСТИ

Стевандић разговарао са Алексићем и Тартаљом о одбрани права Српске

28/01/2024

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић разговарао је данас у Београди са адвокатима Срђаном Алексићем и Анђелом Фјоре Тартаљом о одбрани права Републике Српске и одбрани предсједника Српске Милорада Додика од унитаристичког суда у Сарајеву.

 

Стевандић је написао на друштвеној мрежи Икс да је на састанку било ријечи и о надокнади штете за угрожавање живота и здравља становника Српске због НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом.

Он је навео да је познати адвокат из Рима Анђело Фјоре Тартаља пријатељ српског народа.

Тартаља је пред италијанским судовима добио више од 300 пресуда против Министарства одбране Италије, а у корист италијанских војника обољелих или преминулих од рака након што су у мисијама на Косову и Метохији, БиХ, Ираку, Сирији и Авганистану били непосредно изложени осиромашеном уранијуму.

Он помаже правном тиму Алексић, који је поднио 2022. године Вишем суду у Београду пет тужби у којима се захтијева надокнада штете од НАТО-а којег су тужили грађани обољели од канцера након што су непосредно били изложени дејству осиромашеног уранијума.

Стевандић је у октобру прошле године разговарао са Тартаљом о могућности покретања поступака пред европским судовима против Кристијана Шмита због лажног представљања, спровођења тортуре и султанског владања у БиХ ван европских, цивилизацијских и људских стандарда, те поступака за надокнаду штете због бомбардовања осиромашеним уранијумом.

Тартаља је након састанка рекао да су водили веома плодне разговоре о заштити српског народа у Републици Српској.

– Желимо да заштитимо српски народ у Републици Српској. Желимо да заштитимо демократију у једној земљи која је суверена. Зато ћемо учинити све да сарађујемо, да идемо даље и да остварујемо све оно што се зове цивилизација и хуманост у једној земљи – нагласио је тада Тартаља.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести