НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Стевандић: Велики притисак на српски народ у региону и његове лидере

09/08/2023

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да се у овом тренутку српски народ у цијелом региону сауочава са покушајима ограничавања својих права, док се лидери Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик суочавају с озбиљним притисцима од стране међународне заједнице, али и унутрашњих фактора, због својих чврстих ставова.

 

– Тренутно се суочавамо с покушајима ограничавања права српског народа у региону. Велики притисак трпе српски лидери у читавом региону, као што је случај у Црној Гори, гдје 35 одсто Срба не може да искористи своја права, док се истовремено за Албанце и Бошњаке та права осигуравају у значајно већем постотку иако такав приступ ствара политичку нестабилност. Створен је  притисак на српски народ у Републици Српској, Црној Гори и Косову, док Србију више не могу лако нападати – рекао је Стевандић.

 

Истакао је да Србија и њен предсједник Александар Вучић играју кључну улогу у очувању положаја српског народа у региону.

 

– Кључна улога Србије и предсједника Вучића је у томе да онемогући такав развој догађаја. Притисак на Александра Вучића је велики управо зато што је он велики лидер који разумије важност тренутка и промјене које тек треба да дођу – рекао је Стевандић.

 

Стевандић је додао да постоји забринутост због недостатка поштовања према Дејтонском мировном споразуму од стране дијела међународне заједнице.

 

– Ентитети су били кључни фактори у стварању БиХ и та чињеница даје ентитетима одређена права и овлашћења за самостално одлучивање. Међутим, постоје кругови у западном свијету који сматрају да ова права могу штетити њиховим стратешким интересима – рекао је Стевандић.

 

Истакао је државотворни значај недавног заједничког састанка делегација Републике Српске и Србије.

 

– Порука са тог скупа, на којем се разговарало о положају српског народа у региону, је да српски народ неће одустати од својих права и да неће у томе попустити – рекао је Стевандић за ТВ Хепи.

 

Он је додао да су многе стране амбасаде преузеле улогу доносилаца политичких одлука, чиме се заобилази демократска воља грађана, те нагласио да Република Српска чврсто брани свој легитимитет и достојанство и да је способна самостално да доноси одлуке.

 

– Република Српска је са те стране неосвојена територија, она је сачувала свој легитимитет и дигнитет. И због тога смо ми окарактерисани као непослушни, јер смо способни да сами независно доносимо одлуке. Политички, амбасаде нама не могу ништа“, али могу да нам лично напакосте и отежају живот – нагласио је Стевандић.

 

Говорећи о конфликту у Украјини, Стевандић је рекао “планови Запада можда неће ићи онако како су прижељкивали”, те ће се неким новим уговорима свијет морати измијенити.

 

– Ми у Српској зато морамо бити истрајни и упорни као што су и они који су стварали Републику Српску дочекали Дејтонски споразум под беликим страдањима и притисцима – закључио је он.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести