НОВОСТИ

Шпирић: Српски делегати досљедно поштују закључке Скупштине Српске |

Бореновић одговорио Тривићевој: Ништа не би постигла да није било мене и партије |

Тривић: Бореновић није смио на црту Додику |

Ковачевић: Република Српска није крпа којом може да се брише под |

Вишковић: Имовина прије 30 година уграђена у Устав Српске – Комшић и Бећировић немају ту шта да траже |

СВЕ ОТИШЛО У НЕПОВРАТ ЗБОГ ЈЕДНОГ ПРЕСРЕТНУТОГ ПИСМА… Да је Карађорђе прихватио ово, историја Србије би изгледала ПОТПУНО ДРУГАЧИЈЕ! |

ТАЈНЕ ИЗ ЋЕЛИЈЕ 1.121 У КОЈОЈ ЈЕ БОРАВИО МИЛОШЕВИЋ! Био је свјетска ексклузива без премца, нудили су баснословне суме новца за његове фотографије! |

Удружење логораша: Пуна подршка институцијама Српске у заштити националног интереса Срба и очувања Српске |

Нешић: Неће проћи Бећировићев и Комшићев закон о имовини |

Егић: Успјели смо да испоштујемо све захтјеве борачке популације |

Strukturalni dijalog bez rezultata zbog opstrukcija SDA

14/05/2021

Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH, u koji su mnogi polagali velike nade, a zvanično je počeo prije deset godina u prisustvu visokih evropskih zvaničnika, nije dao rezultate zbog opstrukcija sa bošnjačke strane, prvenstveno iz centrale SDA, smatraju sagovornici Glasa Srpske.

 

Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH

Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH

Savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milan Tegeltija rekao je da je strukturalni dijalog započet sa dobrom namjerom, ali nije dao nikakav rezultat, a isključivu odgovornost za to snosi SDA, koja nije prihvatila ništa već je minirala dijalog da ne bi bilo nikakvog dogovora.

 

– SDA nije prihvatala čak ni ono o čemu je postignut kompromis pa čak ni prethodno usaglašene prijedloge predstavnika EU, poput Zakona o sudovima u BiH i niza drugih rješenja – naveo je Tegeltija, koji je bio jedan od aktera u tom dijalogu u vrijeme mandata u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

 

Sličan stav o sudbini dijaloga dijeli i profesor prava Vitomir Popović, koji je, takođe, bio učesnik pregovora o stanju u pravosuđu.

 

I on je mišljenja da strukturalni dijalog nije dao nikakve rezultate.

 

– Rekao bih da imamo gore stanje nego kada je pokrenut dijalog – rekao je Popović.

 

Taj proces je počeo 13. maja 2011. godine iz Banjaluke u kojoj je tada bila i visoki predstavnik za spoljnu politiku i evropsku bezbjednost Ketrin Ešton.

 

Trn u oku Srpske i tada su bili Sud, Tužilaštvo i Ustavni sud BiH, što su i prenijeli zvaničnicima EU.

 

Prva runda razgovora u okviru strukturalnog dijaloga održana je 6. juna 2011. godine u Sarajevu, a proces je otvorio tadašnji evropski komesar za proširenje Štefan File.

 

Posljednja runda razgovora održana je prije gotovo tri godine i od tada nije održan nijedan sastanak ministara pravde pod pokroviteljstvom EU.

 

Razgovori su zakočeni nakon što je zamjenik ministra pravde Nezir Pivić /SDA/ u julu 2018. godine odbio da razgovara o pitanju tzv. proširene nadležnosti Suda BiH, a prećutnu podršku za opstrukciju cijelog

Izvor: Glas Srpske

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести