НОВОСТИ

Суд БиХ одредио једномјесечни притвор Неџаду Ћехићу

26/06/2023

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор Неџаду Ћехићу осумњиченом да је 1995. године починио ратни злочин против припадника Војске Републике Српске заробљених у рејону Босанске Крупе, а кога је прошле седмице Аустрија изручила БиХ.

 

Суд БиХ

Рочиште о одређивању притвора одржано је након Ћехићевог изручења из Аустрије, гдје је он лоциран и лишен слободе, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

 

Ћехић је обухваћен истрагом Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ, која се односи на убиство најмање 25 заробљених припадника ВРС, који су у рејону Босанске Крупе заробљени 1995. године.

 

Истрага у овом предмету, у којем је подигнута оптужница против седам лица у предмету Сенад Бужимкић и други, обухвата и осумњиченог Ћехића, који је био недоступан правосудним институцијама БиХ, након чега се са партнерским полицијским и правосудним институцијама заједнички радило на његовом проналаску и лоцирању.

 

Оптужени у овом предмету терете се да су у својству команданта и припадника 511. Славне брдске бригаде такозване Армије БиХ, поступали противно Женевским конвенцијама о заштити ратних заробљеника за вријеме рата.

 

У оптужници се наводи, да су након заробљавања најмање 25 припадника ВРС на локалитетима у општини Босанска Крупа, четворица заробљеника одмах убијена, а остали одведени у заробљеништво, након чега су одвођени, мучени и злостављани, те је дио заробљеника убијен из ватреног оружја, а дио заробљеника хладним оружјем и разним предметима тучен до смрти.

 

Тијела убијених заробљеника размијењена су и пронађена током 1995. и 1996. године, а тијело једне жртве пронађено је 2004. године, наведено је из Тужилаштва БиХ..

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести