НОВОСТИ

Суд БиХ штити Шмита: Одбијен захтјев да буде свједок на суђењу Додику и Лукић

22/05/2024

Након данашњег рочишта предсједнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директору Службеног гласника Милошу Лукићу, оптуженим за непоштивање одлука непризнатог високог представника, познато је да Кристијан Шмит неће бити међу свједоцима.

 

 

да нема високог представника. Међутим они хоће да кажу априори да постоји , ово је била прилика да се на суду покаже има ли га или нема и када се то деси онда се може доказивати моја кривица – истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Зашто Кристијан Шмит не може да дође на суд, и запто се сви упињу да га сви штите, ако има овлаштења да доноси законе па нека дође и објасни – каже Горан Пеетронијевић правни савјетник одбране Милорада Додика.

Одбијен је захтјев одбране да један од свједока буде професор Мајкл Гестингер који се бавио Дејтонским споразумом и правима које има односно нема високи представник. Иако се тужилаштво није противило, није прихваћен захтјев да свједочи Ненад Стевандић први човјек Народне скупштине.

– Данас смо видјелин наставак овог правног парадоска у којем ово Тужилаштво које је очигледно у службни колонијалне управе доказује да је неко , тј. ми да смо криви што смо поштовали закон – рекао је в.д директор Аслужбеног гласника Републике Српске Милош Лукић.

Судија Сена Узуновић накнадно ће се изјаснити о приговорима одбране на аутентичност доказа тужилаштва који се односе на коресподенцију између Правног одјела ОХР и Кабинета Предсједника РС и в.д. директора Службеног гласника. А доказ би требао да буде акт ОХР овјерен у једној нотарској канцеларији. Све са потписом Зденка Кишића, запосленог у ОХР-у. Ко је Зденко, има ли овлаштење да представља ОХР, како нотар може овјеравати фотокопију питања на која тужилаштво није имало одговор.

– Нотар супротно закону о нотарима извршио нешто што представља кривично дјело. Наиме, нотар је овјерио документ на енглеском језику,а закон о нотарима каже то се не смије радити, то је груба повреда нотарске службе – истакао је Миљкан Пуцар адвокат Милоша Лукића.

– Ово дефинитивно јесте један политчки монтиран процес. Служуи да видимо заправо на који начин се ти странци или ОХР се играју са домаћим институцијама и на њих врше утицај. 2.58-Као потврда томе може послужити и начин како се тертирају докази који су предложени од стране Тужилаштва, каква је улога нотара, како се овјеравју одређени документи. Како се односимо некоме које неизабранис транац – рекла је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Као свједоци одбране прихваћени су Сребренка Голић предсједник Вијећа народа, Јелена Пајић Баштинац генерални секретар предсједника, Далибор Панић и Боран Босанчић генерални секретари Владе односно Народне скупштине. Суђење се наставља 19. јуна када одбрана почиње са изношењем доказа.

Остале Вијести