НОВОСТИ

Суђење Дудаковићу: Каран свједочио о обради посмртних остатака дијела ексхумираних

27/02/2024

На суђењу бившем команданту и припадницима Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и другима за злочине над српским борцима и цивилима у више крајишких општина 1995. године у Суду БиХ, Тужилаштво БиХ предочило је данас доктору судске медицине Жељку Карану документацију у вези са обрадом посмртних остатака и идентификацијом 14 тијела.

Након што је тужилац Ведрана Мијовић предочила дио документације о судско-медицинској и криминалистичко-техничкој обради, Каран, који је саслушан у својству стручног свједока, рекао је да је ријеч о Јови Ступару, чии су скелетни остаци пронађени некомплетни уз ципеле, џемпер и џепни сат, пренијела је Балканска истраживачка мрежа.

 

Тужилаштво је предочило и документацију ексхумације на локалитету Крњеуша на име Саве Ступара, док је Каран за документацију која се односила на Љубу Кецман рекао да су уз њу пронађени женски комбинезом и џемпер. Он је додао како је дио доње вилице поломљен, те да је утврђен и погодак пројектилом испаљеног из ватреног оружја.

 

За фото-документацију о идентификацији и ексхумацији Петра Мрђе, Каран је навео да се радило о мањој масовној гробници на локалитету Крњеуша, гдје је ексхумирано осам скелета. Он је додао да су тјемене кости вишеструко изломљене те да су пронађени и бијела мајица и кључ у џепу.

 

Говорећи о документацији у вези са посмртним остацима Драгице Јарић, Каран је рекао да су су пронађени на мјесном сеоском гробљу Медено поље, у Босанском Петровцу, на дубини од 20 центиметара, те марама за главу.

 

Каран се осврнуо на ДНК извјештај на име Перке Ступар, наводећи да је лобања пронађена у трави, као и да није могуће коментарисати узрок смрти јер нема повреда.

 

У односу на документацију за Јелку Радуловић, стручни свједок је рекао да су пронађени и прстен од жутог метала, те да су кости лица и лобање вишеструко изломљене.

 

Тужилаштво је предложило да се наредна саслушања свједока Карана обаве путем видео-линка из Бањалуке јер Тужилаштво има у плану да презентује документацију која се односи на више од 200 оштећених, док је досад предочена документација за њих 20.

 

Одбране су се успротивиле овом приједлогу те казале како не постоји законска претпоставка за саслушање свједока на овај начин јер се оригинална документација која се предочава мора налазити у судници.

 

За злочине почињене на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста, укључујући убиства више од 300 лица, прогоне и уништење вјерских објеката суди се бившем команданту и припадницима Петог корпуса такозване Армије БиХ – Атифу Дудаковићу, Санелу Шабићу, Ибрахиму Шиљедићу, Сафету Салихагићу, Адису Зјакићу, Реџепу Злојићу, Самиру Солаковићу, Фатмиру Муратовићу, Мухарему Алешевићу, Хусеину Балагићу, Едину Домазету, Ејубу Кожењићу, Ибрахиму Надаревићу и Саиду Мујићу.

 

Наставак суђења заказан је за 18. март.

Остале Вијести