НОВОСТИ

Сутра двије посебне сједнице парламента

26/06/2023

Одлуке Уставног сада БиХ неће се примјењивати у Републици Српској. Тако ће бити све док Парламентарна скупштина БиХ не донесе Закон о Уставном суду БиХ, а они који закон буду поштовали неће бити кривично гоњени.

 

 

Све то стоји у Приједлогу закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ. О томе ће посланици распарављати сутра на осмој посебној сједници. Расправе ће бити и о вету Жељке Цвијановић која је недавно прегласана на сједници Предсједништва по питању спољне политике. На обје сједнице очекује се српско јединство.

“Уколико се усвоји Приједлог закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ по хитном поступку онда Уставни суд неће ни моћи да поништава одлуке које донесемо ми у Народној скупштитни, поготову оне одлуке о имовини. Уз два документа која су везана за признавање диплома у региону који су за нас неспорни, покушава да заједничко гласање организује са трећим документом који није прошао поцедуру Савјета министара и није дозволио да се гласа посебно”, рекао је Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Иако ће сједницама присуствовати, како ће гласати ПДП Игор Црнадак данас не одговара. Још увијек, каже, то не може знати јер закон није видио иако је приједлог закона доступан на страници Народне скупштине. Страхује да странци, али и други ентитет сједницу неће схватити озбиљно. Његове опозиционе колеге из СДС-а и Листе за правду и ред данас се на колегијуму нису појавили.

“Али сам потврдио наше страховање да они којима се обраћамо а то су странци, ФБиХ, и грађани да неће сутра Народну скупштину доживјети озбиљно”, изјавио је Игор Црнадак, шеф клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске

А требало би, јер одлука коју Народна скупштина треба да донесе налази упориште из Дејтонског мировног споразума, одговарају из СНСД-а. Вето Жељке Цвијановић је, кажу, оправдан јер Споразум који се односи на личне карте представља, нешто што је искључиво у интересу самопроглашеног Косова.

“Мислим да је овдје ствар јасна и да ми у некој будућој перспективи штитимо се од лоших одлука Уставног суда БиХ а претпостављамо да ће их бити”, рекао је Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Реакција је ово на одлуку Уставног суда, који није одговорио на захтјев из Републике Српске да повуче спорну одлуку, која се односи на измјену правила. То значи да Уставном суду више није потребно да имају судију који долази из Српске за одржавање сједница. На тај начин суд је показао да не поштује ни своја правила.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести