НОВОСТИ

Свечано отворена манифестација “Српски дани” у Будимпешти; Додик: Његовати културу и чувати идентитет

01/10/2023

У Будимпешти је свечано отворена манифестација “Српски дани” која ће трајати цијели октобар.

 

 

Манифеставцију је свечано отворио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Организатор је епархија будимска са чијим је епископом Лукијаном Додик вечерас разговарао.

Додик је током обраћања присутнима да се култура јако важна за један народ.

– Народ који не његује своју културу нема будућност. А ми ширимо своју културу. Очували смо идентитет и културу и у најтежим временима – поручио је Додик.

Истакао је управо Српска православна црква сачувала идентитет српског народа.

Он је рекао да је посљедњи рат направио највећу штету Србима, јер у бројним државама сада немају ни статус националне мањине, указавши на тежак статус Срба у Хрватској.

– Срби су у Федерацији БиХ изложени притиску и проблемима. Из Сарајева је протјерано 150.000 Срба. Морали су да оставе све другима. Сада покушавају сву кривицу да свале на Србе – истакао је Додик.

И данас, каже Додик, на причи о високом представнику Нијемци шаљу свог човјека, који је умислио да може наметати законе иако нема легитимитет, ни одлуку Савјета безбједности, а већ намеће законе и покушава прогонити оне који не поштују његове одлуке.

– Данас Срби имају двије српске државе – Србију и Републику Српску. Присутни смо у бројним другим државама и желим да захвалим и предсједнику Владе Мађарске Виктору Орбану. Његова сарадња са предсједником Србије Александром Вучићем отворила је пут за најбољу и историјску сарадњу Срба и Мађара – истакао је Додик.

Додик је рекао да је сигуран да ће “Српски дани” у Мађарској постати традиција.

Епископ Лукијан је рекао да се посебно захваљују Српској и Србији.

– Они нам помажу и воде рачуна о нама. Ми смо овдје дио мађарског друштва и доприносимо култури мађарске државе – истакао је владика Лукијан током обраћања присутнима.

Изасланик Владе Србије, министар Ђорђе Милићевић рекао је да је Србија опредијељена за пружање подршке народу који живи у иностранству.

– Данас, када је тешко, а тешко је и тужно, најпотребније нам је јединство јер је Србија била јака колико је јединствена. Данас нам је потребна истина и правда као мудра и рационална политика, за шта се залаже и предсједник Александар Вучић. Други су кроз инциденте хтели ескалацију и да за то оптуже Србију – навео је Милићевић.

Покровитељ манифестације је Кабинет предсједника Републике Српске.

Српска православна Епархија будимска донијела је одлуку о оснивању манифестације “Српски дани” која ће трајати цијели октобар.

Палату Текелијанум, као задужбину, основао је велики српски добротвор Сава Текелија 1838. године да би се у њој школовали сиромашни ђаци и студенти из свих крајева, а власник овог здања је Епархија будимска.

У овој згради налази се и један од два српска ђачка дома у Будимпешти, а обнова овог здања завршена је прије три године.

Другог дана посјете Мађарској, предсједник Републике Српске састаће се са мађарским премијером Виктором Орбаном.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести