НОВОСТИ

Тадић: Крајње је вријеме да се покрене поступак против Шмита

16/07/2023

Крајње је вријеме да, на једини исправан и перфектан начин, Народна скупштина Републике Српске измијени члан 313. Кривичног законика Српске и поред службених војних лица уврсти и функцију високог представника у кривично дјело лажно представљање и покрене поступак против Кристијана Шмита, рекао је Огњен Тадић правник.

 

 

– То се просто мора завршити и мислим да је то реално. Република Српска је показала да има капацитет да се брани на правни и уставан начин од напада који долазе – рекао је Тадић гостујући у нашем Јутарњем програму.

Шмита бих могао разумјети, каже Тадић, једино као правника.

– Али, како је могао, или како ће моћи да негира све што је научио на правном факултету у Њемачкој и да негира чињеницу да не постоји одлука Савјета безбједности која би морала постојати да би се он звао високим представником, и да дође у потпуно страну земљу и каже данас ја управљам БиХ – истакао је Тадић.

Сматра, да Шмит има лични проблем који га је “толико притиснуо у животу да је ово њему једини излаз за неке ствари”.

– Међутим, то не може и не смије утицати на нас. Битно је да људи знају да би се постао високи представник мора се имати одлука Савјета безбједности, он то нема. А ОХР, нема никаква своја самостална овлашћења или има право, чак ни да иде по састанцима, обилази наше политичаре, појављује на разноразним сесијама, да шаље дописе Службеним гласницима, јер он нема никаква овлашћења прописана Дејтоном да би то могао да ради – нагласио је Тадић.

Осудио је и поступак Шмита када је упутио писмо инвеститорима да не улажу у Српску.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести