НОВОСТИ

Тадић: Шмит и Марфи желе осуђујућу пресуду Додику

13/12/2023

Америчка амбасада и Кристијан Шмит врше притисак на Суд и Тужилаштво БиХ и желе осуђујућу пресуду Милораду Додику. Закон о имунитету је ванредна мјера којом се Суду жели онемогућити да води поступак против предсједника, казао је у интервјуу за Мрежу Огњен Тадић, кандидат за судију Уставног суда БиХ и савјетник предсједника Републике Српске Милорада Додика.

 

 

 

“Сви су чули за ФЕТО организацију из Турске и сви знају да Америка турске држављане не жели да испоручи Турској зато што сматра да ће им тамо бити организовано политичко суђење. Сви знамо да Шведска не може да уђе у НАТО због блокаде од стране Турске, због тога што не жели да испоручи стране држављане – Турке, Курде – Турској, јер сматра да ће им бити политичко суђење организовано. А од БиХ се очекује да својим држављанима суди у политичком процесу због воље неког странца”, рекао је Тадић.

 

Ниједан закон који је донио неко ко није овлаштен – не може се сматрати законом, тврди Тадић. Он је додао да када би признао “Кривични закон“ који је измијенио Кристијан Шмит – то би значило, како каже, да ради супротно свему ономе што је научио као студент правног факултета, што је радио као парламентарац или што је примјењивао као професионалац правник.

 

“По сва три основа, моје знање, искуство и мој дигнитет не допушта ми да кажем да је ово што је написао Шмит измјена Кривичног закона”, категоричан је Тадић.

 

Говорећи због чега сматра да је процес Додику политичке природе, истиче да је то “покушај да се насилно узурпира функција ‘високог представника’ од стране Шмита који нема сагласност Савјета безбједности УН-а, додавши да је ПИЦ потпуно небитан у свему томе“.

 

Суђење БиХ

 

“Наравно да је Република Српска и српски народ ту врсту атака на институције Српске, прије свега, доживио као напад на себе. Али је вријеме показало да је то у суштини суђење БиХ. Од одлуке Суда БиХ зависи да ли БиХ јесте суверена држава или није. Ако није – зна се шта су посљедице. Ако јесте – опет се зна шта су посљедице. Ја вас увјеравам, што се тиче јавности у Републици Српској, да је она спремна на обје опције, сасвим равнодушно спремна да прихвати и да шта год се уради – Република Српска побјеђује у овом процесу. Али једино што је разлика је то што БиХ неће побиједити у том процесу уколико буде донесена осуђујућа пресуда”, поручио је Тадић.

 

Наглашава да је у Додиковом случају суђењем у Сарајеву угрожена правичност суђења, те се зато тражи да се оно измјести у Бањалуку.

 

“Начин на који се досад јавност у Сарајеву, поготово међународна, односила према том предмету, и начин на који су покушавали да изврше утицај на Суд БиХ, говори да неће бити правичног суђења. Службеници америчке амбасаде, барем мени није познато, да долазе у било који суд у Бањалуци и да утврђују правосудну политику. А чак и сами службеници суда више пута су говорили о томе како службеници америчке амбасаде и ОХР-а долазе у Тужилаштво и Суд БиХ да би се распитивали о предметима. То је незаконит притисак на те правосудне институције, и саме изјаве Шмита и америчког амбасадора Мајкла Марфија говоре о томе да они желе осуђујућу пресуду”, навео је он.

 

Каже и да ако буде изабран за судију Уставног суда БиХ, “то значи да су умјесто страних судија дошле домаће“.

 

“Представници институција Српске су били и више него јасни. Прије било каквог наставка рада Уставног суда БиХ, мора се омогућити замјена страних судија домаћим”, подвукао је Тадић.

 

Државна имовина

 

Што се тиче државне имовине, Тадић тврди да је то питање ријешено Дејтонским мировним споразумом.

 

“Не знам зашто се трвите око тог питања, само губите вријеме. Ствари су ту потпуно јасне – Уставом Републике БиХ постојало је поглавље два које се бавило питањем имовине и давало надлежности БиХ на том питању. Усвајањем Устава БиХ у Дејтону то је престало да буде уставна материја и то више не припада надлежностима БиХ – припада искључиво надлежностима ентитета. А како ће то ентитети уредити – то је дато њима у надлежност. Покушај да се од споразума о сукцесији направи правни основ за такво нешто је потпуно бесмислен. А кључну забуну је унио Уставни суд БиХ својим пресудама. Судије које су одлучивале никад нису прочитале споразум о сукцесији”, истакао је он.

 

Тадић је додао и да Република Српске не блокира Уставни суд БиХ. Она жели да га сачува, одбрани од оних који хоће да га користе за ревизију Дејтонског споразума, каже Тадић.

 

Закон о имунитету

 

На питање зашто се баш сад доноси закон о имунитету у Српској, Тадић одговара:

 

“Знам да је тај закон у нацрту, сигуран сам да ће још бити мијењан. А зашто сад – је више него јасно. Када неком падне на памет сулуда ствар да неком странцу каже: ‘иди управљај том земљом’, а притом нема никакву одлуку која стоји иза њега – онда морате и ви ванредне мјере да примјењујете и да се браните од тога. Да сарајевска политичка јавност није озбиљно схватила Шмита, никад Српска не би посезала за таквим законима. Јер би постојао консензус да је то неко ко је потпуно ван памети, кога треба игнорисати”, објаснио је Тадић.

 

Наводи да ако се тај закон примијени ретроактивно у процесу Додику – то значи да престаје, како је навео, малтретирање с којим сарајевско правосуђе не зна како да изађе на крај.

 

“Ми желимо да помогнемо у томе да се смањи број свађа између Сарајева и Бањалуке и да сутра судија тог суда просто каже: ‘ево ми смо можда и мислили нешто у складу с вољом међународне заједнице, али очигледно постоји закон који нам онемогућава да наставимо водити овај поступак’ и иде свако својој кући. То је поново допринос релаксирању политичких односа у БиХ, а не заоштравање”, тврди Тадић.

 

Он је казао да “нема закона који може заштити било кога у случају неке конфликтне ситуације“.

 

“Ми не желимо ни причати о томе. Оне који нападају Републику Српску и Дејтонски мировни споразум треба питати зашто то раде. А ми се бранимо како знамо и можемо. Можда некад гријешимо, можда некад то радимо перфектно, сналазимо се у приликама у којима јесмо. Међутим, они који нас нападају заиста немају потребе да то раде. Република Српска и Дејтонски споразум су формула како се овдје може живјети у будућности у миру, срећи и благостању”, наглашава Тадић.

 

О 25. новембру

 

Оцијенио је нетачном констатацију да се БиХ протјерује са простора Републике Српске.

 

“Покушај да неко отме 25. новембар српским партизанима, српским члановима ЗАВНОБиХ-а, чији смо ми потомци већим дијелом, није коректно. То је покушај да се гурне прст у око”, закључио је Тадић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести