НОВОСТИ

Тадић: Стране судије замијенити домаћим и прекинути злоупотребе

02/01/2024

Правник Огњен Тадић рекао је да ће до 2026. године престати мандат свим садашњим судијама Уставног суда БиХ, те да је, ако у овој земљи има разума, потребно усвојити закон којим би стране судије биле замијењене домаћим и којим би био утврђен поступак пред тим судом који није подложан било чијој самовољи, па макар се радило и о самим судијама.

 

– Тиме би се прекинуле злоупотребе Уставног суда било да се ради о политичким или коруптивним злоупотребама. То је на крају крајева и услов везан за ЕУ интеграције – нагласио је Тадић за Срну.

Он је подсјетио да више од двије деценије тројица предсједника СДА, а уз њих и други који су се повели њиховим лошим примјером, руше Дејтонски мировни споразум преко већине у Уставном суду БиХ коју су углавном чиниле стране судије са судијама које је делегирала СДА.

– Та антидејтонска активност толико је добила маха, а њени инспиратори толико су се занијели у томе, да су се процеси потпуно измакли контроли и све је кренуло у правцу угрожавања и самог мира у БиХ – рекао је Тадић.

Он је навео и да је Република Српска учинила једино што је могла – опозвала је своје представнике из Уставног суда БиХ, ускраћујући му тиме легитимитет, те донијела закон којим се одлуке крњег суда не примјењују.

Судија Уставног суда БиХ Златко Кнежевић званично иде у пензију и да у тој правосудној институцији више неће бити ниједног судије из Републике Српске.

Остале Вијести