НОВОСТИ

Тужилаштво БиХ без одговора против колико људи је покренут поступак

10/07/2023

Тужилаштво БиХ истакло је да је “формирало прије десетак дана предмет” поводом потписивања одлуке и објављивања у Службеном гласнику Републике Српске Указа предсједника Српске Милорада Додика о проглашењу закона да се одлуке високог представника не објављују у Службеном гласнику и да се одлуке Уставног суда не примјењују на територији Републике Српске.

 

– Предмет је формиран прије 10-ак дана – кратак је одговор портпарола Тужилаштва Бориса Грубешића данас Срни, на питање против колико лица је до сада формиран овај предмет, каква је даља процедура и да ли ће се експресно одвијати рад на том предмету.

 

Указ предсједника Српске о проглашењу Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Српске и Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске објављени су јуче у Службеном гласнику Српске.

 

Ријеч је о Закону о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, којим је онемогућено објављивање одлука ОХР-а и Кристијана Шмита у Службеном гласнику Републике Српске, као и о Закону о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ у Српској који предвиђа да се одлуке овог суда неће примјењивати и извршавати на територији Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о Уставном суду БиХ.

 

Њемачки држављанин Кристијан Шмит, који се представља као високи представник у БиХ, рекао је 1. јула да је “одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Српске”.

 

Шмит није изабран за високог представника јер није добио сагласност Савјета безбједности УН, како је предвиђено Дејтонским споразумом због чега га Република Српска не признаје.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести