НОВОСТИ

Уједињење опозиције реално као лањска “побједа” Тривићке

29/11/2023

Какве су шансе да се опозиција уједини и на локалним изборима догодине мало збије редове и покуша да договори заједничке кандидате, напримјер, у Бањалуци? Никакве. Шта нуде? Ништа.

 

 

Постојање им се свело на помињање Милорада Додика и СНСД-а. Ко год да им се бави медијским наступима и оним што би требало да се ради у јавности, требало би да одмах добије отказ. Зашто? Зато што свађе, препуцавања, вријеђања, прозивања, па на крају крајева и лагање, што се видјело након посљедњих општих избора, дефинитивно нису пут према озбиљнијем резултату. Док се ваљају у блату, покушавајући да пронађу програм, ред и распоред, стиже и порука из СДС-а: ‘ајте да се ујединимо да пробамо да се договоримо па да видимо може ли се ишта. Тешко ће моћи јер је овај вапај Милана Миличевића позив али и условљавање.

“Све опозиционе странке у Републици Српској имају пружену руку СДС-а за заједнички наступ на локалним изборима, али и да очекује да ће ова странка имати највећи број кандидата. Посветићемо се томе да опозиционе странке заједно наступају гдје год је то могуће. Али, ако то постане узалудно трошење енергије, наравно да је нећу расипати на друге који не желе да разговарају, ако таквих има, него ћу се бавити прије свега СДС-ом. Градски одбор СДС-а у Бањалуци одлучити да ли ће подржати неког од кандидата опозиције или ће имати свог кандидата”, поручио је лидер СДС-а Милан Миличевић.

Овај позив, ако се ово може назвати позивом на било шта, вришти колико је проблематичан. СДС је нестао у Бањалуци. Ако немате кандидата у највећем граду Републике Српске и ако вам се све свело на то подржавате друге како би се чуло за вас и знало да уопште постојите, онда је то велики проблем. Више немају одборника у Градској скупштини нити члана из Бањалуке у Парламенту Српске. Ни реда, ни распореда нити програма. Јер да имају, не би били у невиђеном расулу у граду на Врбасу.

И ту сад долазимо до ПДП-а. Градоначелник Бањалуке је њихов човјек кога остатак опозиције оптужује да шурује са властима. Позив из СДС-а виде као добру ствар и пружили би руку за заједнички наступ у што више локалних заједница. Тако каже Игор Црнадак. Међу тим локалним заједницама сигурно није Бањалука гдје ће пружену руку СДС-а растргати све иједан опозиционар коме је пружена. Да њих неколико сједне заједно и договори заједничког кандидата у највећем граду Српске је реално колико и прошлогодишња побједа Јелене Тривић. Ништа они још не знају.

“Ја сам увјерен да ћемо направити такав приступ, не вјерујем да ће се то нешто дешавати мјесец дана до нове године али сигуран сам да ћемо брзо послије празника исједати и имати нове договоре. ПДП Још није донио одлуку ко ће бити кандидат у Бањалуци то ћемо урадити кад за то доше вријеме. Али знам једно, ПДП је увијек био оопзициона колона, који је окупљао, који је дао печат побједи у Бањалуци. Сигуран сам да ћемо имати такав став на који нико неће моћи да приговори из опозиције”, каже ПДП-ов Игор Црнадак.

Став на који нико из опозиције неће моћи да приговори? На коју се опозицију мисли с обзиром на то да ова тренутна прозива ПДП и Драшка Ставнивуковића гдје стигне, а и он њих. Свађају се до те мјере да је дегутантно. Кад дође вријеме о томе ће разговарати? С ким? Са СДС-ом који у Бањалуци не постоји? Можда са бившим чланом Јеленом Тривић?

“Ми смо рекли, даћемо свог најјачег кандидата који политички може највише да повуче и побједи било кога са друге стране ма колико их било. Мислим да можете из тог одговора прочитати које је то име и да ја не бјежим од те кандидатуре. Али рећи ћу вам да у Народном фронту постоје барем још три квалитетнија кандидата  од мене у смислу референци, обрзовања, стручности, моралности али можда још нису политички препознатљиви па не могу политички да повуку. Не знам да ли је довољан период до избора да их политички припремимо да их јавност упозна али ја сам спремна да преузмеме на себе тај терет не рачунајући има ли математике или нема”, рекла је Јелена Тривић, предсједник НФ.

Када би рачунали, видјели би да им се појављивање у јавности свело на бесконачно поминање Милорада Додика. Посебно то воле да раде у ПДП-у. Из СНСД-а им шаљу поруку.

“Чињеница је да и поред свих утицаја страних сила и дијела међународне заједнице, силних долара који су стугли током изборне кампање у Републици Српској, и поред свих тих утицаја и притисака, људи попут Игора Црнатка нису могли дохакати Милораду Додику из разлога што је политика Милорада Додика једна здрава и искрена политика према грађанима Републике Српске. То већина људи из ПДП никада неће схватити нити научити и њима ништа друго не остаје него да се баве рециклираним и потрошеним темама које немају никакве поруке ни значаја а то негдје и не изненађује јер они немају своје изборне базе, људе од повјерења и људе који им вјерују. Шта им друго остаје осима да се баве препричавањем и помињањем имена Милорада Додика јер то је и једини начин да се нађу на насловницама свих медија”. каже Сања Вулић, шеф Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Опозиција је једино по том питању уједињена. Што се осталог тиче, како каже народ, нема ту хљеба.

Кад се подвуче црта, тешко ће ту бити неког опозиционог јединства. Она испружена рука СДС-а, изгледа, остаће да стоји неко вријеме. А онда може полако да се врати у џеп њеног лидера гдје ће и остати, судећи према ономе што смо до сада видјели када је опозиција у питању.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести