НОВОСТИ

Uložen prigovor na odluku o premještanju Karadžića u Veliku Britaniju

13/05/2021

Odbrana Radovana Karadžića uložila je prigovor na odluku Mehanizma za krivične sudove u Hagu da njihov branjenik bude premješten u zatvor u Velikoj Britaniji, a u kojem su iznijete sumnje da on tamo neće biti bezbjedan, rekao je advokat prvog predsjednika Republike Srpske Piter Robinson.

 

Odbrana Radovana Karadžića

Odbrana Radovana Karadžića

 

Robinson je istakao da odbrana smatra da je ovo veoma opasan razvoj situacije za Karadžića.

 

On je dodao ne znaju u koji će konkretno zatvor biti prebačen Karadžić, jer je Mehanizam odbio da saopšti iako je odbrana tražila.

 

– Predsednik Karadžić razumije da ne može da bira mjesto u kojem će služiti kaznu, ipak, bilo je neodgovorno da ga Mehanizam pošalje u državu u kojoj bi bio u opasnosti ili bi morao da izdržava kaznu u samici, kada su na raspolaganju druge države u kojim ovi problemi ne postoje – rekao je Robinson za Večernje novosti.

 

Velika Britanija bila na strani muslimana

Robinson je naglasio da Karadžić smatra da bi u britanskom zatvoru bio “ratni zrobljenik” jer je velika Britanija u ratu bila na strani muslimana, te da će biti u opasnosti od muslimanskih ekstremista.

 

Prema njegovim riječima, “bude li ubijen u zatoru u Velikoj Britaniji, Mehanizam će od Karadžića stvoriti mučenika, što će zauvjek potkopati rad ovog suda”.

 

Robinson je potvrdio da je odbrana dobila odluku o premještanju njihovog klijenta iz Haga u zatvor u Velikoj Britaniji.

 

U odluci je navedeno da je ta zemlja obavijjestila Mehanizam da je za to spremna i podsjeća da postoji sporazum između UN i britanske Vlade o izdržavanju kazne osuđenih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Јugoslaviju iz 2004. godine.

 

Јavnost je o ovoj odluci obavijestio ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab na svom “Tviteru”. On je napisao da je ta zemlja saglasna sa odlukom da Karadžić bude prebačen u jedan od njenih zatvora i da treba da se ponosi svime što je učinila da obezbijedi njegovo hapšenje, pa do toga da baš u toj zemlji izdržava kaznu.

 

Interesantno je, pišu “Novosti”, da je Rab poslije 50 minuta ponovo tvitovao i napisao da svima želi srećan Bajram i da se ove nedjelje pridružio virtuelnom iftaru, kako bi bezbjedno proslavio taj muslimanski praznik.

 

Karadžić /75/ je 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, a nakon žalbenog postupka sud u Hagu mu je 2019. godine izrekao kaznu doživotnog zatvora.

 

Prvi predsjednik Republike Srpske uhapšen je u Srbiji i predat Tribunalu u Hagu 2008. godine. Nakon izricanja presude bio je u pritvorskoj jedinici u Hagu.

 

Kaznu u Velikoj Britaniji u zatvoru Vejkfild već je izdržavao srpski general Radislav Krstić, a tamo je stalno primao prijetnje od muslimanskih zatvorenika, više puta su pokušali da ga napadnu.

 

Generalu su 2010. godine trojica muslimana uspjela da priđu i napadnu ga, kada su ga šipkom tukli po tijelu, a žiletom isjekli po licu i prerezali vrat. Јedan od njih je pokušao da ga zakolje, ali je general uspio da ga odgurne i odbrani se dok nisu intervenisali stražari.

Izvor: Srna

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести