НОВОСТИ

УН: Споран текст резолуције о Сребреници

01/05/2024

Текст резолуције о Сребреници, чији су покровитељи Њемачка и Руанда, је споран, а преговори о нацрту су у току, објављено је на сајту УН.

Коспонзори резолуције су и међурегионална група земаља, укључујући БиХ, Француску, Словенију и САД.

Гласање у Генералној скупштини УН о резолуцији под називом “Међународни дан сјећања на геноцид у Сребреници 1995”, требало је да буде одржано сутра, али је одгођено за неки каснији датум.

Савјет безбједности ће у мају одржати полугодишњу дебату о БиХ. Тренутна овлаштења, мандат мултинационалних стабилизационих снага ЕУ (ЕУФОР АЛТЕА) истиче 2. новембра.

 

Стални руски представник у УН Василиј Небензја рекао је да Русија никад неће прихватити такву резолуцију јер није у сагласности са Дејтонским споразумом, с обзиром да један од ентитета, који чине БиХ, није дао своју сагласност. Он је, такође, рекао да ће нацрт резолуције дестабилизовати земљу.

Савјет безбједности јуче је одржао брифинг о ситуацији у БиХ, на захтјев Русије. Пред Савјетом су говорили помоћник генералног секретара за Европу, централну Азију и Америку Мирослав Јенча.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић учествовала је у раду сједнице у складу са правилом 39 Привременог пословника Савјета, док су БиХ, Хрватска и Србија учествовале према правилу 37.

На сједници се обратио и Кристијан Шмит, чије именовање није потврдио Савјет безбједности УН.

Коментари

0

Пошаљи коментар

Остале Вијести