НОВОСТИ

Уочи Свесрпског сабора сусрет званичника Српске и Србије; Потписани бројни меморандуми

07/06/2024

Сарадња Србије и Српске никад јача и конкретнија. Уочи Свесрпског сабора “Један народ, један сабор – Србија и Српска” одржани су бројни састанци министара из Српске и Србије. Они су данас потписали меморандуме и договорили још јачу сарадњу у областима културе, просвјете, пољопривреде, трговине, туризма, до бриге о породици и дијаспори.

 

 

Усаглашен је текст споразума о сарадњи Министарства породице, омладине и спорта Српске и Министарства за бригу о породици и демографију Србије.

Споразум је базиран на сарадњи у оквиру области популационе политике, демографије, подстицаја рађања, промоције породичних вриједности, међугенерацијске солидарности. Ово је први споразум који подстиче институционално повезивања министарстава.

– Неопходне су активности усмјерене ка рађању, стварању новог живота, обликовању амбијента који ће пружити подршку породици, очувању породичних вриједности, да у тим областима Србија и Српска чврсто сарађују и да стварају још чвршће споне – рекла је Милица Ђурђевић Стаменковски, министарка за бригу о породици и демографију Србије.

Селма Чабрић, министарка породице, омладине и спорта Републике Српске истакла је да је Српска спремна за сарадњу и, како наводи, њен тим учествовао је у низу популационих мјера које Српска сада има.

– Сутра ће бити потписан општи споразум, што ће бити звијезда водиља и пут којим ће се ићи и који ће бити допуњаван, а договорени су и детаљи, да се креће већ од понедјељка, 10. јуна, у њихову реализацију – казала је Чабрићева.

Договорен је наставак заједничког рада министарстава просвјете и културе Републике Српске и Србије.

– Велика је помоћ нама у Српској код развоја наших културних установа и културног развоја Републике Српске – нагласила је Жељка Стојичић, министарка просвјете и култутре Републике Српске.

Никола Селаковић, министар културе Србије истакао је да све што је данас договорено биће представљено на сједници двију Влада.

– Манифестације Дани Српске у Србији биће и даље настављене – рекао је Селаковић.

Договорено је и јачање међусобне сарадње на подручју развијања савремене мреже ауто-путева, пројектовања, грађења између Аутопутева Српске и Путева Србије.

У наредном периоду биће и успостављено заједничко покретање нових пројеката који ће допринијети бољем повезивању и унапређењу транзитних токова робе и људи.

– Разговарало се о копродукцији и снимању серија која би се бавила тематиком која нас све повезује, Србе с једне и друге стране Дрине – истакла је Миланковићева.

Уочи обиљежавања Свесрпског сабора подршку је пружио и Телеком Србије.

Од 2007. године Телеком Србије и Српске сарађују, а ради пружања бољих услуга грађанима наставиће се и у будуће.

– Тај наш корак је био стратешки битан за нас и за повезивање Телекома и да Српска добије и финанцијску помоћ од нас – рекао је Владимир Лучић, директор Телекома Србије.

Јелена Триван, директорка Телекома Републике Српске навела је да се ради о највећој инвестицији Србије у БиХ и, како каже, плод је добрих резултата и жеље да Србија буде и стратешки присутна у Српској.

У циљу очувања српског јединства потврђена је и сарадња између министарстава управе и локалне самоуправе Српске и Србије.

О битним питањима за одржавање конкурентности привреде разговарано је на састанку привредних комора Србије и Српске.

У послијеподневним часовима биће одржани и одвојени састанци министара привреде, министара енергетике и рударства, као и састанак делегација министарстава унутрашњих посолава.

Остале Вијести