НОВОСТИ

“Упознати релевантне факторе шта је до сада прекршено у вези са Дејтонским споразумом”

01/06/2024

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је да се Уставни суд БиХ понаша као да не постоји Дејтонски споразум, те да је од изузетне важности да Република Српска истакне све што је до сада прекршено и о томе упознају релевантни свјетски фактори.

 

 

– То што ће, они врло вероватно окретати главу, ипак није разлог да ми то не урадимо. Треба их подсећати ко руши Дејтон – рекао је Анђелковић.

Он је додао да Република Српска мора инсистирати да државе – гаранти Дејтонског мировног споразума морају да стану иза тог споразума.

– Оно што Република Српска тражи засновано је на Уставу и на Дејтону и нека објасне како то да они могу да подржавају Кристијана Шмита и све оне који крше Дејтон – рекао је Анђелковић.

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ – да је питање непокретне имовине у искључивој надлежности БиХ, Анђелковић је рекао да се та, али и неке друге институције БиХ понашају да не постоји Дејтонски споразум.

– Уставни суд све то као то да заборавља, а и неки други органи БиХ понашају се крајње политички аутистично. То гура БиХ у нове проблеме – сматра Анђелковић.

Према његовим ријечима, генератор разбијања БиХ су они који не увиђају шта је суштина Дејтона и да она мора да се поштује, а Република Српска тражи начине да на то реагује, али да не доведе ситуацију до потпуне ескалације.

Анђелковић сматра да све ово што се дешава треба да буде порука Републици Српској да настави са борбом за свој интерес, игнорише све што не одговара Бањалуци и не предузима ништа радикално.

Он је указао да САД у вези са резолуцијом о Сребреници злоупотребљава и међународне институције и договоре за наметање своје геополитичке моћи.

– Америка прича о извозу демократије и поштовању правних принципа, а заправо све је то у функцији њене колонијалне доминације и чим се дође до тачке да јој нешто не одговара, прави се да то не постоји – рекао је Анђелковић.

Уставни суд БиХ, у којем нема представника Републике Српске, одлучио је јуче да је неуставан Закон Републике Српске о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти те да је она у искључивој надлежности БиХ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да засједање Уставног суда БиХ показује “сву пропаст БиХ”.

Он је раније најавио да ће до краја јуна бити сачињена анализа краха Дејтонског споразума, до када треба да буде понуђен и споразум о мирном раздруживању.

Остале Вијести