НОВОСТИ

Вијеће народа без сагласности о Закону о непокретној имовини

24/01/2023

Вијеће народа није постигло сагласност о покретању поступка заштите виталног националног интереса коју је покренуо Клуб бошњачког народа у вези са Законом о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти.

 

 

Предмет је упућен Заједничкој комисији Народне скупштине и Вијећа народа за усаглашавање закона, прописа и аката.

– Овим законом се не вријеђа витални национални инетрес ниједног народа у Српској. Уставни суд ће се очитовати о томе. Ми нећемо бити судије Уставног суда. Они ће дати коначну одлуку – изјавила је предсједавајућа Вијећа народа Српске Сребренка Голић.

Голићева је нагласила да је ово непокретна имовина за функционисање јавне власти.

– Примјера ради, по закону о шумама Брчко дистрикта, шуме су укњижене на дистрикт – рекла је Голићева.

Голићева је поручила да је “од конституисања Вијећа народа Српске до новембра 2022. године упућен 161 захтјев за покретање виталног националног интереса против аката које је НСРС усвајала”.

– Од те 161 покренуте иницијативе Уставни суд је одлучио да је само у девет случајева постојала оправдана иницијатива да се предлагачу врате одређена законска рјешења. Ово најбоље говори колике су биле злоупотребе у тим појединим претходним сазивима Вијећа народа – навела је Голићева.

Голићева сматра да је потребно прецизно редефинисати на шта се може покренути витални национални интерес.

– У неким евентуалним промјенама Устава треба прецизирати одредбе шта значи витални национални интерес било ког народа и зашто се може упутити иницијатива и донијети одређене одлуке када је у питању то покретање – оцијенила је Голићева.

На данашњој сједници за генералног секретара шестог сазива Вијећа народа Републике Српске именован је Небојша Згоњанин.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 28. децембра по хитном поступку Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, а којим се уређује својина коју користе субјекти који врше ту власт од потписивања Општег оквирног споразума за мир у БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести