НОВОСТИ

Вишковић: Црнадак је најмање позван да говори о угледу и образу у дипломатији

26/10/2023

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је о угледу, образу у дипломатији, правилима и успјесима најмање позван да говори потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак.

– Мој образ је чист за разлику од његовог – рекао је за Срну Вишковић, упитан да прокоментарише изјаву Црнатка о састанку премијера Српске са шефом делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером.

 

Вишковић је рекао да се не бави тајним састанчењем за разлику од Црнатка, подсјетивши да састанак са Сатлером није имао степен тајности, а позив за састанак је званично упућен.

 

– Приликом изласка са састанка одговорио сам на питања новинарских екипа и никога нисам цитирао, већ сам рекао да се амбасадор Сатлер сагласио са мојом констатацијом да је недопустиво да једна земља кандидат за чланство у ЕУ има неизабраног странца који интервенише у законодавство – рекао је Вишковић.

 

Он је истакао да се из изјаве Црнатка види да је портпарол одређених центара и амбасада.

 

– Све што је рекао није његова памет већ му је неко рекао шта да каже. Он је тај који тајно иде по страним амбасадама и који кује завјеру против Републике Српске и против одређеног броја званичника из Републике Српске – рекао је Вишковић.

 

Како је Црнадак стручно водио дипломатију, Вишковић каже да је показао за вријеме мандата министра спољних послова у Савјету министара који је, како је навео, обиљежен са много скандала – “од непотизма и запошљавања ПДП кадрова, родбине у ДКП мрежу, до нереаговања на бројна недипломатска понашања амбасадора, фотографисање и истицање ратних застава у ДКП-у, за које се тада правдао да не може ништа урадити и да су му руке везане”.

 

Вишковић је рекао да је јавности познато да је, док је Црнадак био на функцији, имао 150 путовања на бројне свјетске дестинације, од чега је, како је навео, међу њима било најмање званичних посјета, а од којих никавих ефеката ни користи није имала Република Српска.

 

Премијер Српске је поручио Црнатку да прочита саопштење Делегације ЕУ и да посебно обрати пажњу у дијелу у којем они наводе да ће на европском путу бити потребно испунити Агенду “Пет плус два”, што ће омогућити затварање ОХР-а, као и да су у начелу опсежна међународна супервизија и употреба извршних овлаштења неспојиви са чланством у ЕУ.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести