НОВОСТИ

Вишковић: Српски народ био предводник антифашистичке борбе

09/05/2024

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је грађанима Српске 9. мај – Дан побједе над фашизмом, те поручио да је српски народ био предводник антифашистичке борбе у оквиру Народноослободилачке војске Југославије.

 

“На овај велики дан славимо слободарску традицију нашег народа, који је дао немјерљив допринос побједи слободног свијета против осовине зла у Другом свјетском рату”, навео је Вишковић.

Он је додао да је током Другог свјетског рата српски народ поднио незамисливу жртву, приносећи своје најбоље синове и кћери на олтар слободе.

“Многи наши крајеви, као што је слободарска Козара и Поткозарје, дословно су обезглављени у тој мјери да је демографски опоравак трајао деценијама послије рата”, навео је Вишковић.

Он је указао да многобројна стратишта, од Доње Градине и система јасеновачких логора смрти, Гаравице, Брод на Дрини и многа друга, знана и незнана, свједоче о томе да је српски народ поднио незамисливу цијену за слободу.

“Српски народ био је предводник антифашистичке борбе у оквиру Народноослободилачке војске Југославије, због чега остаје наша трајна обавеза да гајимо снажну културу сјећања на жртву коју су поднијели на путу до слободе. Њихова жртва уграђена је у колективну меморију српског народа, али и саме темеље Републике Српске, која је и формирана са циљем да се српском народу не понови ново страдање”, навео је Вишковић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести