НОВОСТИ

Vlada Srbije i Republike Srpske dogovaraju projekte na dobrobit svih građana

20/05/2021

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da vlade Srpske i Srbije dogovaraju projekte na dobrobit svih građana i izrazila zadovoljstvo saradnjom dvije vlade i zajedničkim sjednicama koje se odvijaju u kontinuitetu.

 

Ona je istakla da je nakon teške godine korone, važno da se ide dalje.

 

Cvijanovićeva je navela da su se i pored pauze zbog epidemije, sve vrijeme odvijale intenzivne aktivnosti na relaciji dvije vlade i između ministarstava, neophodne kako bi se se relizovali svi projekti do kojih se sada došlo.

 

“Zadovoljna sam činjenicom da možemo tijesno da sarađujemo i što smo opredijeljeni da zajedničke projekte realizujemo na dobrobit građana i Srbije i Srpske i što zajedno radimo ne samo na ekonomskom terenu, nego i što smo mogli da koristimo određenu pomoć iz Srbije u ovo teško vrijeme”, rekla je Cvijanovićeva za Radio Beograd jedan.

 

Važna institucionalna saradnja Srbije i Srpske

Cvijanovićeva je ukazala da je jako važna institucionalna saradnja i njihovo međusobno razumijevanje, što se dešava upravo zbog upućenosti Srpske i Srbije jedne na drugu, koje su povezane na sve moguće načine, a ne samo formalno kroz Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama.

 

Ona je rekla da Srbija i Srpska nisu samo povezane rodbinskim i prijateljskim vezama, koje vezuju jedan narod bez obzira gdje živio, nego je ta upućenost prirodna i po želji građana i Srbije i Srpske.

 

“Cijeli niz godina već zahvaljujući predsjedniku /Srbije Aleksandru/ Vučiću i premijerki /Ani/ Brnabić, zaista postoji ta tijesna veza i upućenost koja je osnov za realizaciju važnih stvari”, istakla je Cvijanovićeva.

 

Ona je rekla da danas ne postoji nijedna oblast u kojoj se ne realizuju različiti projekti i saradnja, niti ijedna stvar koja je strateški važna a da se nadležni iz Srpske nisu uputili u Srbiju da o tome popričaju i da se vidi da li Srbija može da bude dio toga.

 

“Srbija je danas ozbiljna i uređena država koja zna šta čini i koja zna kako će izgledati i budućnostu u koju treba da se zakorači, ima sve poluge i mehanizme, koje nažalost BiH nema. Mi smo srećni što imamo Srbiju koja je takva kakva jeste i što vodi računa o Republici Srpskoj, znajući da je to upravo ta najprirodnija veza”, istakla je Cvijanovićeva.

 

Srbija finansira i donira Republici Srpskoj

Cvijanovićeva je podsjetila na niz projekata koje finansira i donira Srbija u Republici Srpskoj, u gotovo svakoj lokalnoj zajednici, zahvaljujući potrebi, želji i opredijeljenosti Srbije da ostavi trag u svakoj opštini u Srpskoj, što građani Srpske, gledaju na jedan poseban način u odnosu na bilo kog drugog potencijalnog donatora.

 

“To je vjerovatno jedna psihološka dimenzija koja podrazumijeva niz stvari, a prva je da imate Srbiju koja o vama vodi računa, koja hoće da pomogne građanima širom Republike Sprske, bez obzira da li žive u nekoj maloj razvijenoj ili nerazivjenoj lokalnoj zajednici”, rekla je Cvijanovićeva.

 

Ona je navela da postoji niz projekata od domova zdravlja koji su rekonstruisani, od nabavke određene opreme, školskih objekata, vrtića, trgova, ulica, kojima su ljudi u Srpskoj davali naziv “Srbija” da time pokažu da je Srbija tu i da je prisutna.

 

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što se kroz taj kontinuirani program podrške svake godine u Srbiji odobre određena sredstva koja dolaze u lokalne zajednice Srpske, te dodala da će, ako se ova dinamika nastavi, uskoro u svakoj lokalnoj zajednici u Srpskoj biti urađen neki od tih projekata.

 

Ona je kao važno istakla i vezu Srbije i Srpske u humanitarnoj sferi, napominjući da je Vlada Srbija najveći donator godišnje humanitarne akcija u Srpskoj koja je uvijek usmjerena na podršku ili ugroženim kategorijama ili bolesnoj djeci, odnosno različitim grupacijama koje su pogođene u zdravstvenom smislu ili imaju neke poteškoće.

Izvor: Srna

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести