НОВОСТИ

Врањеш: Поништавањем аката НСРС ОХР озбиљно нарушио повељу УН-а, Дејтон и Устав БиХ

09/07/2023

Омбудсмен за људска права БиХ из српског народа професор доктор Невенко Врањеш изражава своју забринутост поводом најновијих одлука ОХР-а, а које се односе на законодавну активност ове институције.

 

 

Његов текст преносимо у цијелости:

Поништавањем правних и политичких аката Народне скупштине Републике Српске која је, подсјећам, једини уставни носилац законодавне власти у Републици Српској, ОХР је озбиљно нарушио Повељу УН-а, Дејтонски мировни споразум, Устав БиХ и нарочито анекс 10 Дејтонског мировног споразума који је уредио мандат ОХР-а.

Наметањем закона, ОХР је угрозио људска права грађана нарушавајући темељни принцип правне државе, а то је принцип владавине права који је основа демократског друштва и цивилизацијска вриједност слободних народа.

Лично сматрам, да ни Повељом УН-а, ни Дејтонским мировним споразумом, његовим анексима и Уставом БиХ па ни тзв. “бонским овлашћењима”, ОХР нема законодавну надлежност јер та надлежност припада искључиво домаћим законодавним тијелима државе, ентитета, кантона и Брчко дистрикту БиХ.

У тим тијелима одлучују од народа изабрани народни представници који су персонификација суверенитета власти и само они могу изгласати законе и друге правне акте.

Посезање ОХР-а за квазизаконским рјешењима и покушај њиховог насилног провођења угрожава принцип подјеле власти, уставне и законске надлежности домаћих институција власти, а код грађана ствара осјећај несигурности, угрожености и правне неизвјесности.

Додатно ме забрињава притисак ОХР-а на управљачку структуру Службеног гласника Републике Српске, коју чине државни службеници и дужносници именовани од стране Владе Републике Српске, а од којих се на противправан начин тражи одређена чињења у погледу објављивања квазизакона ОХР-а.

Несвојствен је то примјер у демократским друштвима данашњице да једна страна институција задужена за успостављање и надгледање мира, изградњу повјерења и посредовање између страна утиче на званично јавно гласило с намјером да га примора да објави нешто што не може објавити јер је супротно уставноправном поретку земље и задире у људска права њених грађана, органа и институција власти и демократски изабраних званичника.

Позивам ОХР да се врати у оквире мандата датог Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, препусти законодавну активност домаћим законодавним органима и престане с пријетњама грађанима и њиховим демократски изабраним представницима.

Саопштење издајем у своје лично име, њиме изражавам моје мишљење и напомињем да наведено не представља став Институције Омбудсмена за људска права БиХ коју чине три омбудсмена.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести