НОВОСТИ

Вучић: Први пут да чујем да питања БиХ и КиМ треба да се рјешавају заједно

02/02/2023

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је шефу посланичког клуба “Ми морамо заједно” у Скупштини Србије да је интерес Србије да буде у ЕУ, али да је она војно неутрална и да ће то дуго бити.

 

Александар Вучић

Александар Вучић

 

Вучић је то рекао Зеленовићу током скупштинске расправе о приједлогу за КиМ, током које је Зеленовић рекао да та политичка странка има два циља – стварање заједничке одбране региона и стварање регионалне економске заједнице.

Према ријечима Вучића, интерес Србије је да буде у ЕУ, а да када се ради о војној неутралности, то је нешто што је Србија изгласала.

Ако хоћете да поднесете народну иницијативу немам проблем. Са КФОР-ом разговарамо у сваком тренутку, то је оно што је наш интерес, а не улазак у НАТО. Морамо да сарађујемо и од непријатеља и полупријатеља правимо пријатеље. Кажете да је питање БиХ тешко питање. То је први пут да чујем да питање БиХ и КиМ треба да се рјешава заједно. Спреман сам да разговарам о свим идејама – рекао је Вучић.

Он је навео и да једна тачка у иницијативи говори како да се дође до компромиса и већих инвестиција, као и да је тражио да му се прецизно каже шта је то, као и прича о ороченом чланству.

– Не можемо против цијелог свијета и вријеме је да се понашамо одговорно. Не могу да разговарам са онима који су дошли да унизе Народну скупштину и да се физички разрачувнавају. То је била срамота. Србији да то урадите на данашњи дан. Дизали сте пословник, а сви сте добили ријеч – рекао је Вучић алудирајући на ранији инцидент у Скупштини.

Када се ради о позиву на консултације, Вучић је казао да га није послао писмено посланичким групама јер се шест група изјаснило да неће доћи, као и да је спреман да прими Зеленовића, ако жели да чује још детаља.

Додао је да ће свијет у наредном периоду са све више проблема да се суочава – биће све мање хране, ратни сукоб биће већих размјера.

Истакао је да ће, док год буде могао, да се придржава слободарске политике државе.

– Када будемо процијенили да су витални интерси угрожени, нећу да жртвујем Србију – рекао је Вучић и додао да не вјерује да ће Србија скоро ући у ЕУ.

– У ЕУ нико неће нове чланове, пошто неће да приме Украјину, која инсистира на томе, неће ни нас – рекао је Вучић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести