НОВОСТИ

Вучић: Србија никад неће бити ућуткана, истина није једнострана

22/05/2024

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је дубоко дирнут свједочењима која је чуо и захвалио се свим жртвама на томе што су се обратиле на данашњем панелу “Ми говоримо, јер они не могу – гласови који се чују”.

 

 

– Ово је само група људи која живи у САД. Нисмо довели стотине и хиљаде људи српског порјекла из БиХ и Србије. Хтјели смо само да покашемо свим државама чланицама и њиховим представницима и њиховим делегацијама овде да истина није једнострана. Неке од жртава су то управо рекле – навео је председник Србије.

Желим још једном да поновим да Србија никад неће бити ућуткана и не ћутимо о страшним догађајима у Сребреници. Ухапсили смо и изручили све који су били лично одговорни за ужасни злочин који се десио у Сребреници. То говори и о индивидуалној одговорности тих људи, рекао је Вучић.

Истакао је како смо сви чули жртве и да они нису политичари, већ обични људи и да ће свима њима бити јако тешко уколико резолуција буде усвојена.

– Зашто је тако? Сви они су били жртве и одједном ће бити обиљежени као део геноцидног народа. Знам да ћете рећи да то није тачно, да су усвојени амандмани који то опорвргавају, онда вам постављам питање, зашто се усваја та резолуција – рекао је Вучић.

Додао је да је, ако се ради о индивидуалној одговорности, то већ утврђено преко различитих пресуда и да је свима њима суђено и да су послати у затвор.

Подсјетио је да су Срби пропорционално говорећи највише пропатили у Првом свјетском рату изгубивши 28 одсто укупне популације.

Вучић је подсјетио како су два предсједника Србије отишла у Сребреницу и да је он то урадио 2015. године.

– Отишао сам да се поклоним и скоро сам линчован. Чак и послије тога нису нађени људи који су ме напали. Да ли се то икад десило на неком другом месту у данашњој Европи или свијету, да једног премијера жестоко нападне мноштво људи и да нико не одговара за то – рекао је Вучић.

Навео је да ће се, уколико се резолуција усвоји, на једној страни славити, на другој ће владати огорчење, туга и љутња и упитао да ли је то циљ.

– Да ли ће ова резолуција ујединити људе у БиХ. Неће. Да ли ће ова резолуција ујединити људе у региону. Неће, никако. Зашто онда то радимо? Да ли ће обезбиједити мир у предстојећим годинама? Сви знате да је одговор негативан. Која је онда права сврха? – упитао је Вучић.

– Још једном вас преклињем, пошто не могу да претим као други, не могу да уцјењујем друге земље као што неки од земаља конспиратора раде према другима, пошто ми долазимо из релативно мале земље, једног поносног народа који је успио да заштити свој понос и достојанство. Позивам вас да не гласате за ову резолуцију – нагласио је Александар Вучић.

Истакао је да је поносан на чињеницу “да смо увек вољели слободу и плаћали високу цијену за слободу наше земље и нашег народа”.

– Само вас још једном молим да поново размислите о својим ставовима и одлукама, јер то може утицати на многе ствари у будућности, не само у региону из којег ја долазим, већ и у цијелом свијету – закључио је Вучић.

Остале Вијести