НОВОСТИ

Вучић: Желе колективну казну за српски народ, Њемачка најангажованија

25/04/2024

Предсједник Александар Вучић наставио је у Њујорку разговоре са званичницима УН и земаља чланица у борби против усвајања резолуције о Сребреници, те истакао да му је предсједавајући Генералној скупштини Денис Френсис пренио да је Њемачка убједљиво најангажованија на питању усвајања овог документа.

Вучић је на Инстаграму објавио да спонзори ове резолуције не желе било какво одгађање гласања.

 

– Јасно је да су нам остале само посљедње припреме да се боримо за част и образ Србије. Никога од предлагача није брига ни за Дејтонски споразум који газе, није их брига ни за стабилност у нашем региону, једино што желе је колективна казна за српски народ. Поруку смо разумјели и борићемо се до краја – нагласио је Вучић.

 

На састанку са сталним представником Мексика при УН Хектором Васконселосом, Вучић је информисао ову државу о чињеницама и позицији Србије поводом наметања нацрта резолуције о Сребреници на дневни ред Генералне скупштине УН, као и о несагледивим посљедицама кршења процедура и основних постулата на којима се заснивају УН.

 

– Указао сам и на суштинске проблеме и штету коју ће гласање, изнуђено на овакав начин, оставити када је ријеч о повјерењу и јединству народа и земља у свијету, а на првом мјесту на стабилност и суживот људи на западном Балкану – навео је Вучић на Инстаграму.

 

Он је додао да је поновио је да ће Србија искористити свако политичко и дипломатско средство, као и свој углед у УН, како би се супротставила притисцима, уцјенама и бесмисленим оптужбама и сачувала свој образ, али и кредибилитет УН.

 

Вучић се у разговору са подсекретаром УН и специјалном савјетницом за спречавање геноцида Алис Ваириму Ндериту указао на опасан и озбиљан ревизионизам начела која су уграђена у саме темеље УН.

 

– Нагласио сам да би усвајањем резолуције дошло до релативизације самог појма геноцида, као најстрашнијег вида планског и систематског затирања народа и етничких група, чему је човјечанство, нажалост, свједочило неколико пута у новијој историји  навео је Вучић.

 

Вучић је изразио забринутост да би усвајање те резолуције могло да доведе до даљих сукоба у будућности и указао на потребу да се сви заједно, под окриљем УН, заложе да правда буде задовољена на начин који промовише мир и помирење.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести