НОВОСТИ

Вулић: Договором доћи до системског рјешења и за европске и све друге законске приједлоге

24/07/2023

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић рекла је да се само кроз договор може доћи до системског рјешења, и када су у питању европски, али и сви други законски приједлози.

 

Сања Вулић

 

Она је говорећи о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/, који се данас налази пред посланицима Представничког дома, истакла да је основни разлог зашто СНСД неће подржати овај приједлог, тај што у закону стоји да се одузима право гласања “уздржан”.

– Имате “за” и “против”, а нема институције “уздржан”. Сматрамо да је то дискриминаторски и није у складу са европским повељама о људским правима, али ово је прво читање и има простора за кориговање – рекла је Вулићева новинарима у Сарајеву.

Према њеним ријечима, у Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о омбудсману уочене су одређене мањкавости, а једна од највећих замјерки СНСД-а је та што је Закон у супротности са Законом о финансирању институција БиХ.

Она је истакла да се у једном дијелу закона каже да се не може мијењати оно што је утврђено, у смислу да се усвојени буџет не смије мијењати, а да нико не води рачуна о томе да ли у буџету има новца.

– Сматрамо да се на тај начин врши изолација институција, и да се на тај начин може произвољно доносити одлука на нивоу те институције. Уз то имате ситуацију да парламент који доноси овај закон нема механизам када не усвоји Извјештај о раду, да било какве мјере због тога сносе исте те институције – рекла је Вулићева и додала да се на овом приједлогу закона мора додатно радити.

Говорећи о дневном реду данашње сједнице, Вулићева је навела да је највише полемике изазвао Закон о слободи приступа информацијама на нивоу институција БиХ, те да је некоректно, како је рекла, суфлирање /шефа Делегације ЕУ у БиХ/ Јохана Сатлера у вези са приједлогом овог закона.

– Сматрамо да је некоректно и да он нема право да нама креира приједлоге закона. Прихватамо његове сугестије, јесмо за договор и европски пут, али тај начин комуницирања није коректан – истакла је Вулићева.

Она је Сатлеру захвалила за одређене сугестије у вези овог закона, те истакла да наметање и наређивање неће проћи.

– Из тога ми нећемо подржати амандмане које су колеге слиједећи идеју господина Сатлера предложиле, нити ћемо уважити оно што је сам Сатлер написао у свом писму – навела је Вулићева.

Према њеним ријечима, уколико прођу ти амандмани, СНСД ће бити и против првог приједлога Закона.

Говорећи о Приједлогу закона о ПДВ-у посланика Дарка Бабаља и Младена Босића, она је истакла да је СНСД сагласан да се граница за регистрацију пореских обвезника привредницима повећа на 100.000 КМ, али да је дилема помјерање плаћања ПДВ-а крајем мјесеца.

– Наш приједлог је да то све иде од почетка нове године, а не да сада на пола година правимо циркус у финансијском систему – навела је она.

Вулићева је истакла да се не жели направити проблем представницима локалних заједница, које се финансирају из ПДВ-а, као и да би помјерање тог рока плаћања ПДВ-а на крај мјесеца изазвало финансијску кризу у буџетима локалних заједница.

– Мислим да на тај начин не бисмо ништа добро учинили, и да бисмо имали контра ефекат односно велико незадовољство људи који воде локалне заједнице и грађана – истакла је она и додала да је приједлог СНСД-а да се у овом тренутку усвоји само повећање стопе за регистрацију пореских обвезника на 100.000 КМ.

Према њеним ријечима, заједница је позитивно реаговала на ову иницијативу, али да је већина посланика сагласна да измјене овог закона требају ступити на снагу 1. јануара 2024. године, како не би била угрожена финансијска стабилност.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести