НОВОСТИ

Вулић: Европски пут и неименовани странци не иду заједно

26/03/2024

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је Срни да ће земљама потписницима и свједоцима Дејтонског мировног споразума упутити посланичко питање чиме је дефинисано да појединац може бити гарант мировног споразума.

 

 

Вулићева је, поводом изјаве Кристијана Шмита да је “гарант постојања Федерације БиХ и Републике Српске и да је то његова дужност у складу са Дејтонским споразумом”, истакла да у јавном простору никада није видјела скараднију и неутемељенију изјаву.

– Туриста без легитимитета и овлаштења присваја себи грађане Српске и Републику Српску. Насљедниче нацистичке, србомрзачке политике, Кристијане Шмиту, научите бар једно, српски народ те правим именом назива, политички искомплексирани и Додиком опсједнути квазидипломата, србомрзитељ – поручила је Вулићева.

Она је оцијенила да је то најскандалознији дио и онако скандалозног иступа.

– Осим ако не буде да је ријеч о епизоди “Шмит – изгубљени у преводу” као што је до сада било `”Шмит – изгубљени у постојању релевантне резолуције Савјета безбједности о именовању” – рекла је Вулићева.

Она је указала да неименовани високи представник са Општим оквирним споразумом за мир нема ништа, а са постојањем Републике Српске и Федерације као државотворних ентитета поготово.

– Ни у Анексу 10, ни у дописаним бонским овлаштењима, он са законима нема ништа – таман и да је високи представник као што није. Законе на нивоу БиХ усваја Парламентарна скупштина, а европски пут и неименовани странци не иду заједно – истакла је Вулићева.

Њемачки држављанин Кристијан Шмит, који се представља као високи представник у БиХ, рекао је данас да је донио одлуку о техничким измјенама Изборног закона БиХ с циљем, како каже, подршке најављеном процесу приступања БиХ ЕУ.

– Са мојим надлежностима, ја сам гарант постојања ФБиХ и Републике Српске и то је моја дужност у складу са Дејтонским споразумом. Морам рећи да морам радити за све њих – рекао је Шмит на конференцији за новинаре.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести