НОВОСТИ

Вулић: И одговори на посланичка питања доказ да се у Суду БиХ не може очекивати правда

18/02/2024

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић оцијенила је да одговори које је добила на своја посланичка питања у вези са рочиштем у Суду БиХ у поступку против предсједника Републике Српске Милорада Додика 6. децембра, показују да се у тој правосудној институцији не може очекивати правда.

 

 

Вулићева је рекла да је разочарана одговором Министарства правде у Савјету министара БиХ на своје питање у вези са понашањем судског полицајца који је непримјерено сједио иза предсједника Српске и непристојно се понашао.

– У одговору министра правде Давора Бунозе наводи се да судски полицајац негира да је био непристојан, а нема потребе да Министарство пита њега какав је био, већ је довољно да погледају снимак из суднице на којем би видјели непрофесионално понашање, да непристојно сједи и, како сам навела у питању, дува за врат предсједнику Републике Српске – истакла је Вулићева за Срну.

Она је додала да је генерално Закон о судској полицији штур, на свега шест страница исписан, и да је правилницима дато да судским полицајцима управљају судије.

– И није чудо што ми када дођемо на рочиште предсједнику Републике Српске од свих тих силних полицајаца доживљавамо разне непријатности, понижавања и омаловажавања јер они добијају наредбе од судија које су у ту поставили америчка Амбасада, /амбасадор САД Мајкл/ Марфи и њему слични, односно сви они србомрсци који би предсједника Републике Српске и све нас поново у пакету да врате у “Виктор Бубањ” навела је Вулићева.

Према њеним ријечима, није тачан ни дио одговора да су судски полицајци сами реаговали када су видјели да представник ОЕБС-а у судници користи мобилни телефон, већ су то примијетили посматрачи.

– Да то није истина најбоље потврђује снимак који може да се тражи од Суда”, рекла је Вулићева и објаснила да су судски полицајци реаговали тек након што је она на стаклену преграду сале за посматрање прислонила папир на којем је ружем за усне написала “ОЕБС телефон? – и куцањем по стаклу привукла пажњу полицајца.

Коментаришући одговор Суда БиХ на њено питање о присуству представника ОЕБС-а у судници на рочишту Додику, Вулићева је рекла да је изненађена елементарним непознавањем правилника по којима би правосуђе требало да ради.

– Није спорно што је представник ОЕБС-а био ту, јер они по споразуму из 1996. године имају право да присуствују чак и тајним суђењима, већ што Суд наводи да је то на основу Дејтонског споразума, не цитирајући гдје то пише – навела је је Вулићева.

Она је констатовала да у Суду ни не морају знати шта пише у Дејтонском споразуму кад слушају америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија и његово тумачење.

– А ми сви знамо његово тумачење – распакивање Општег мировног споразума за мир у БиХ и унитарна БиХ као циљ – закључила је Вулићева.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести