НОВОСТИ

Вулић: Јасмина Ћосић Дедовић – СДА судија без части и морала

24/08/2023

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да је захтјев за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић у поступку потврђивања или одбацивања оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика потпуно разумљив, те да је изузеће дотичне једино реално, правно исправно и логично рјешење.

 

– Оптужница против предсједника Републике Српске нема ни законско, ни уставно, а најмање правно упориште. Јасмина Ћосић Дедовић, СДА судија и салонска Српкиња, врло вјероватно чека својих пет минута за освету зато што није изабрана за судију Међународног кривичног суда у Хагу, а што је спријечио Милорад Додик, тада српски члан Предсједништва БиХ – нагласила је Вулићева.

 

Да је Високи судски и тужилачки савјет частан, посвећен струци, то јесте праву и правди, и слободан у одлучивању, а не у раљама међународне заједнице, рекла је Вулићева, особа попут Јасмине Ћосић Дедовић никада не би ни била судија због своје острашћености, пристрасности и непрофесионализма.

 

– Шта очекивати од кадра Бисере Турковић већ сјечу српских глава, у овом случају, политичку ликвидацију предсједника Републике Српске Милорада Додика?! Или шта очекивати од жене која је потписала да је злочинац Насер Орић безгрешан, или жене која је учествовала у ослобађању злочинца Сакиба Халиловића по командној одговорности за убиство 12-годишњег дјечака Слободана Стојановића?! – упитала је Вулићева.

 

Она је нагласила да је Дедовићева примјер судије без имало части и морала, подсјетивши и на њено срамно и цинично образложење ослобађајуће пресуде Хазиму Фазловићу, у децембру прошле године, за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске 1993. године код Брчког.

 

– Дедовића је тада навела да је Фазловић ослобођен оптужбе јер, како је рекла, није доказано да је починио кривично дјело ратни злочин против заробљеника у рату, те да је нејасно како је уопште дошло до његовог оптуживања. Ово је још једна потврда о каквој жени и судији је ријеч и које аршине примјењује у доношењу тзв. судских одлука – истакла је Вулићева за Срну.

 

Адвокат Горан Бубић, бранилац Милорада Додика, рекао је јуче да је Суду БиХ упутио приједлог за изузеће судије Дедовић у случај да поступа у предмету против Милорада Додика.

 

Бубић је појаснио да је приједлог за изузеће упућен на захтјев Милорада Додика, те додао да одбрана сматра да у овом предмету судија Дедовић не може поступати зато што постоје околности које изазивају разумну сумњу у њену непристрасност.

 

Он је навео да је судија Дедовић својевремено била кандидат за судију Међународног кривичног суда у Хагу, а Милорад Додик, тада у својству српског члана Пресједништва БиХ, противио се њеном именовању на наведену правосудну функцију у име БиХ јер би то била увреда за Србе и Републику Српску.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести