НОВОСТИ

Вулић: Ускраћивање средстава ЕУ Српској – маћехински потез

05/07/2023

Покушај ЕУ да одузимањем новца на силу натјера представнике Републике Српске да играју по њиховим правилима – сигурно неће успјети, оцијенила је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић.

 

Сања Вулић Фото: Уступљена фотографија

 

Вулићева је, говорећи о одлуци ЕУ да ускрати средства Републици Српској, истакла да је тај потез био маћехински, нарочито када се узме у обзир да су сви грантови ЕУ уложени на простору Српске били испоштовани, те да је све рађено онако како су захтијевали и налагали услови Уније.

Она је нагласила и да било каква сила и кажњавање из ЕУ неће донијети добро.

„Отворени смо за дијалог, али ни пред ким се нећемо повијати“, изјавила је Вулићева новинарима у Сарајеву.

Вулићева је нагласила да Република Српска и њени представници желе да разговарају о 14 приоритета, односно да се у пакету ријеши тај сет закона како би БиХ показала намјеру да иде ка ЕУ.

Говорећи о приједлогу измјена и допуна закона Закона о порезу на додату вриједност, чији су предлагачи Младен Босић и Дарко Бабаљ, а којим би се привредницима продужио рок за подношење пореске пријаве до краја мјесеца, те измјенама закона повећала и граница за регистрацију пореских обвезника са 50.000 на 100.000 КМ, Вулићева је рекла да СНСД подржава све што може допринијети развоју привреде.

„Знамо да су то иницијативе одређених привредника и немамо ништа против када је у питању повећање стопе на 100.000 КМ, али смо сматрали да не треба доносити рјешења ад хок и да смо вољни да учествујемо у креирању тог законског рјешења“, изјавила је Вулићева.

Говорећи о посјети бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића Великој Британији, Вулићева је поручила да би Бећировић, умјесто што лијечи своје фрустрације лобирањем против појединаца, требао да ради у интересу свих грађана, а нарочито у интересу грађана ФБиХ који су га бирали да их представља и штити њихове интересе.

Она је, говорећи о данашњој сједници Представничког дома, истакла и извјештај Комисије за саобраћај и комуникације након тематске сједнице, која је одржана поводом немилих догађаја у БиХ који су се односили на бахате возаче и страдање двије докторице.

Вулићева је рекла да су на овој сједници били присутни представници свих министарстава из Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта, те да је та тематска сједница била продуктивна и корисна.

„Донесени су корисни закључци и могу рећи да сам срећна што ће сви ти закључци бити усвојени на Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ. Надам се да ће ресорно министарство бити агилно и да брзо све то спроведе у смислу да дође у форму приједлога закона како би смо осигурали нашим грађанима мирно и сигурно кретање по улицама“, навела је Вулићева.

Одговарајући на питање зашто на данашњу сједницу није уврштена тачка дневног реда о именовању новог министра финансија и трезора у Савјету министара, Вулићева је нагласила да је кандидат за ову функцију прошао све потребне провјере Централне изборне комисије БиХ и Сипе, те да је наредни корак на предсједавајућој Савјета министара, која приједлог за именовање треба да упути ка Представничком дому.

„Оног дана када се то деси, рок за сазивање сједнице Представничког дома по Пословнику је осам дана. Када то уради (предсједавајућа Борјана) Кришто, биће сједница и расправљаћемо о новом имену министра финансија“, рекла је Вулићева.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести