НОВОСТИ

Вулић: Уставни поредак руше господа из америчке Амбасаде

07/09/2023

Члан Предсједништва СНСД-а Сања Вулић поручила је господи из Амбасаде САД у БиХ да прво покажу резолуцију Савјета безбједности УН о именовању високог представника у БиХ, па да се онда брецају на Републику Српску.

 

 

Реагујући на саопштење из Амбасаде САД у БиХ у којем су навели да је “удар на уставни поредак” изјава предсједника Републике Српске Милорада Додика да ће њемачком туристи Кристијану Шмиту од наредне седмице бити забрањен улазак на територију Републике Српске, Вулићева је рекла за Срну да уставни поредак БиХ руши управо господа из Амбасаде САД.

– Они су ти који годинама раде на распакивању Општег оквирног споразума за мир и на истребљењу Срба и Хрвата са простора БиХ и још имају образа да држе слово нама из Републике Српске и наређују ко је добро дошао, а ко не у нашу Српску?! – истакла је Вулићева.

Она је нагласила да незнанцима и србомрзитељима, а што Шмит јесте, није мјесто међу добродушним српским народом, те да се амбасада било које земље неће мијешати у унутрашње ствари Републике Српске.

Вулићева је рекла да Срби никада нису били страни послушници, па неће ни данас, тако да њима наређења, интервенције и упуте странаца не пију воде.

– Лицемјерно је тврдити да је удар на уставни поредак и да је смијешно заступање слова Анекса десет Општег оквирног споразума за мир, односно за његово поштивање и поштивање одредбе да је за легитимно именовање високог представника у БиХ потребна релевантна резолуција Савјета безбједности УН, а коју дотични Шмит нема – нагласила је Вулићева.

Она је поручила онима који пишу саопштења у име Амбасаде САД да прочитају Дејтонски мировни споразум, а посебно да обрате пажњу на улогу Савјета безбједности УН приликом именовања високог представника у БиХ.

– Неко ко се скоро сваки дан позива на Дејтон, уставни поредак, загарантована права и слично, ред би био и да зна нешто о томе. Очигледно је да су потпуно заслијепљени мржњом према Републици Српској и српском народу па не виде ни да читају.

Али, узалуд су вам сви ваши напори да од државне заједнице каква је БиХ, састављена од два ентитета и три конститутивна народа, направите унитарну муслиманску државу у срцу Европе. У томе нећете успјети, ма колико се трудили да испуните жељу својим муслиманским партнерима, јер вам то неће дозволити руководство Републике Српске на челу са Милорадом Додиком. Република Српска изнад свега! – нагласила је Вулићева.

Остале Вијести