НОВОСТИ

Вулић: Уставни суд – извор правне несигурности, БиХ на челу са Марфијем и Шмитом нема будућност

01/06/2024

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да такозвани Уставни суд БиХ, који је уствари Уставни суд ФБиХ и дијела међународне заједнице, има девет чланова, а засиједа, доноси одлуке и мијења Правила без двојице судија из Републике Српске.

 

 

Вулићева је у изјави за Срну указала да Суд без девет чланова, од којих два морају бити из Републике Српске, није потпун и нема легитимитет.

– Уставни суд Федерације БиХ и дијела међународне заједнице, који се лажно представља Уставним судом БиХ, јер у свом саставу нема судија из Републике Српске, одржао је јуче још једну суспектну сједницу с циљем додатног слуђивања јавности и чињења ‘уставноправног насиља’.

Јер, како другачије назвати потезе тијела које умјесто да, како Устав налаже ‘подржава Устав’, доноси одлуке прима фације /прима фацие – очигледно/ накарадним тумачењем и измишљањем одредаба тог устава – истакла је Вулићева.

Она је појаснила да супротно члану 6 1.ц) Уставни суд продужава радноправни статус судијама након навршених седамдесет година, иако Устав каже да ће вршити службу до седамдесет година старости.

– Свако ко тим особама након навршених седамдесет година омогући да наставе радни однос, одлучују и примају плату – чини противуставно дјело. И сад да, рецимо, теоретски неко поднесе захтјев за оцјену уставности ове допуне Правила Уставни суд ће се прогласити ненадлежним, а захтјев недопуштеним, као што је већ једном урадио по захтјеву о оцјени уставности властитих Правила Уставног суда (У 7/13) – нагласила је Вулићева.

Реагујући на оцјену Уставног суда БиХ да “Република Српска нема уставну надлежност за регулисање питања непокретне државне имовине”, те да је, како тврде, у складу са релевантним одредбама Устава БиХ, регулисање овог питања “у искључивој надлежности БиХ”, Вулићева је за Срну нагласила да је јасно ко крши Дејтон и Устав – бошњачки политички прредставници по налогу дијела међународне заједнице који предводи Мајкл Марфи и Кристијан Шмит, највећи рушитељи БиХ, Устава и Дејтона.

– Питање непокретне имовине коју називају ‘државном’ стављају у надлежност БиХ и то како наводе у складу са ‘релевантним одредбама Устава’, али не рекоше којим одредбама и којег Устава и читамо ли ми исти Устав или Сеада /Паравлић/ ради по нечему што су јој представили као оригинал на енглеском? – упитала је Вулићева.

Она је упитала и како сада, 29 година након рата, бошњачки политички представници одједном да се сјете и резолуције о Сребреници, и да сваки договор домаћих политичара по доласку на исповјед код својих ментора оповргну, и такозване државне имовине, а ко зна шта нас све чека у предстојећем периоду и то све само са једним циљем – укидања Српске, односно стварања празне љуштуре која би се само звала Република Српска, свођења српског народа на ниво националне мањине, а сутра и статистичке грешке, као што су урадили и у ФБиХ.

– Све је јасно шта и како раде Марфи, Шмит и они који су научили да вежу коње гдје им аге кажу. Само су заборавили да српски народ нису коњи, нити признају било какве аге. Политички представници српског народа и Републике Српске никада нису и неће радити по дикатату странаца већ искључиво у интересу свог народа. Република Српска је вјечна и она ће опстати са својим народа, као и што је њена имовина њено власништво а не вјештачких творевина као што су БиХ и институција које су све само не институције и српског, и бошњачког и хрватског народа – поручила је Вулићева.

Она је истакла да БиХ на челу са Марфијем, Шмитом и бошњачким климоглавцима нема будућност, и то је очигледно и јасно видљиво свима, осим, изгледа, њима.

Остале Вијести