НОВОСТИ

Вулић: За почетак новог поглавља у БиХ – најбоље да господа из америчке Амбасаде оду из Сарајева

07/03/2023

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић истакла је да из Амбасаде САД у Сарајеву поново долазе апсурдне изјаве, те да је очигледно да су, по устаљеној пракси, по мишљење ишли у централу СДА или неку другу сличну њој.

 

 

– Господа из америчке Амбасаде веома добро знају да, и поред њиховог ангажмана током трагичног сукоба у БиХ који није био нимало частан, нити за похвалу, напротив био је веома сраман, нису успјели војнички постићи циљ који су осмислили заједно са политичким Сарајевом, а то је држава БиХ без Срба. Потом су, чисто да им мало освјежим памћење, након низа пропалих преговора организовали онај у Дејтону који је успио, али само захваљући Србима и разуму који смо показали тада као и сада, и мир је коначно дошао у БиХ, понављам само захваљујући Србима – истакла је Вулићева за Срну реагујући на јучерашње саопштење из Амбасаде САД поводом ратнохушкачке изјаве Хусеина Кавазовића у којем су се поново дотакли Милорада Додика, умјесто да осуде најновије изјаве поглавара Исламске заједнице у БиХ.

Вулићева је истакла да данас, након 27 година Амбасада САД поново отвара полемике, враћајући се на мјесто гдје је њихова политика поражена.

– Али, као што не могу да се помире са својим историјским неуспјесима у Вијетнаму и Авганистану, очигледно је да се не мире ни са својим неуспјехом да створе БиХ без Срба или са Србима по њиховом моделу, а имају их довољно за статистичку грешку и углавном су одликовани “златним љиљанима” – нагласила је Вулићева.

Она је оцијенила да САД очигледно одговара таква БиХ, али, на њихову жалост, то неће моћи.

– То што тврде да истински пробосанскохерцеговачки политички лидери и странке настоје да институцијамама које воде осигурају ефикасну, дјелотворну и одговорну управу, надам се да нису мислили озбиљно, јер почев од Осмициних и Себијиних диплома, до епске крађе респиратора од премијера Федерације БиХ Фадила Новалића, или Кемала Чаушевића, некадашње перјанице СДА, који је ојадио Управу за инидиректно опорезивање за неколико милиона и сада је на робији, и да не набрајам даље афере које су изавали управо ти за које они тврде да истински воле БиХ. Ми смо имали прилику, а и имамо је и сада да стално гледамо како је воле – рекла је Вулићева.

Она је истакла да званичници Амбасаде САД имају бар мало карактера и образа, повукли би своје спорне изјаве, јер аргументи нису на њиховој страни.

– И престаните, господо из америчке Амбасаде и Сарајеву, да радити ствари које сигурно не воде миру и стабилности у БиХ, као ни реисове бласфемичне изјаве, јер у истој су кухињи скуване, и то је више него очигледно – поручила је Вулићева.

Сугестија да постоји већа потреба за “миром и толеранцијом” у БиХ је добра, навела је Вулићева, али се ова препорука мора једнако примијенити на политичке вође БиХ, као и на поједине њене вјерске вође.

– А за почетак новог поглавља – најбоље би било да ви, господо у Амбасади САД у Сарајеву, одете из БиХ – поручила је Вулићева.

Остале Вијести