НОВОСТИ

Вулић: Званичницима ЕУ доказали да је могућ договор

08/03/2024

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да су СНСД, ХДЗ БиХ и “тројка” направили велике помаке и показали да се на домаћем терену могу постићи договори и направити одређени искораци када су у питању захтјеви ЕУ.

 

 

Вулићева је навела да је Закон о спречавању сукоба интереса у институцијама на нивоу БиХ један од доказа колико домаћи званичници, у овом случају већина окупљена око СНСД-а, ХДЗ-а и “тројке”, могу донијети рационално рјешење када је у питању ЕУ.

– Сматрам да је екипа која чини већину на нивоу БиХ – `тројка`, СНСД и ХДЗ направила велике помаке, да смо показали и доказали да на домаћем терену можемо да се договарамо и направимо одређене искораке када су у питању захтјеви ЕУ што ће допринијети бољој будућности свих грађана који овдје живе – оцијенила је Вулићева.

Она је навела да се усвајањем закона о спречавању сукоба интереса у институцијама на нивоу БиХ испуњава један од кључних приоритета.

Назив, садржај и дефиниција овог закона, каже, указују да ће се односити и примјењивати на званичнике и носиоце јавних функција иниституција БиХ, а да ће остали нивои власти проводити властите законе у складу са надлежностима.

Оцијенила је и да овај закон није идеалан већ да је за изабране функционере ригорозан.

Вулићева је нагласила да су сада званичницима ЕУ доказали да могу бити одговорни, компромисни и да могу сами да се договоре шта је добро за све у БиХ.

– Дозволите домаћим политичарима да доносе договоре, компромисе и све оно што се зове боље сутра за све грађане који овдје живе – поручила је она.

Вулићева је указала и да је данас било много критика од опозиције, те је подсјетила колеге да су дуго година били у власти и имали прилику да креирају овај и друге законе, али да нису поштовали механизам координације и нису били спремни за разговор и компоромис због чега се годинама тапкало у мјесту.

Она сматра да ће и када је ријеч о закону о суду БиХ доћи до одређених компормиса.

– Постићи ћемо договор. Ми из Републике Српске не одустајемо од својих ставова и оно што је суштински битно када су у питању надлежности. Мислим да су радне групе поприлично постигле договор о питању нацрта тог закона – рекла је Вулићева.

Вулићева је указала да је битно и добијање датума преговора, када је ријеч о европском путу БиХ, и да ће све оно што очекују грађани, бити олакшано у периоду који слиједи, а то је првенствено транзиција робе и услуга, што ће побољшати статус БиХ у економском и сваком другом погледу.

Америчкој Амбасади у БиХ и амбасадору Мајклу Марфију поручила је да ће кроз судски процес који се води против предсједника Републике Српске допринијети томе да ће СНСД добити већу и никада виђену подршку грађана у Републици Српској. “Из те перспективе, они нама чине услугу”, закључила је Вулићева.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести